Dos milions de fidels musulmans de tot el món peregrinen a la Meca

Per primera vegada sense les restriccions imposades per la covid-19 fa tres anys i amb una calor que alerta l'Aràbia Saudita, amb temperatures d'entre 33 i 44 graus

Pelegrins musulmans es reuneixen en la Muntanya de la Misericòrdia durant la peregrinació, als afores de la ciutat santa de la Meca, Aràbia Saudita
Pelegrins musulmans es reuneixen a la muntanya de la Misericòrdia durant el pelegrinatge, als afores de la ciutat santa de la Meca, Aràbia Saudita / Mohamed Abd El Ghany (Reuters)

El pelegrinatge major o hajj a la Meca ha començat ja amb la participació de quasi uns dos milions de fidels musulmans de tots els racons del món, per primera vegada sense les restriccions imposades per la covid-19 fa tres anys i amb una calor que alerta l'Aràbia Saudita.

Cada any, les autoritats saudites posen tota l'energia per a aquesta temporada, especialment per l'experiència que han anat acumulant d'anys anteriors, algunes d'elles tràgiques, com l'estampida mortal del 2015. Però la línia més complicada d'enguany pot ser la calor, ja que la temperatura en la Meca durant aquesta setmana és d'entre 33 i 44 graus.

Enguany, l'Aràbia Saudita busca aconseguir un nivell similar a les temporades de hajj que van precedir a la pandèmia, pel fet que espera que el nombre total de pelegrins arribe a uns 2,3 milions, procedents d'uns 160 països. Entre els pelegrins d'enguany està el primer ministre de Palestina, Mohammad Shtayyeh.

S'han habilitat 32 hospitals i 140 centres de salut, als quals treballen uns 32.000 professionals, i compten amb més de 6.100 llits. A més, es fan servir, per primera vegada, ulleres de realitat virtual per a supervisar el compliment de les normes per part dels vehicles de transport i regular el trànsit.

Abdul Rahman Al-Sudais, president d'Afers de la Gran Mesquita de la Meca i la Mesquita del profeta Mahoma a Medina, ha destacat que la presidència ha preparat el "pla més gran de la història", amb 14.000 empleats i 8.000 voluntaris, i ha assignat 4.000 treballadors per a netejar la Gran Mesquita deu vegades al dia.

Per a atendre les persones majors i discapacitades, també s'han preparat 9.000 vehicles per a transportar-los per la Gran Mesquita. També es brinden serveis de traducció, orientació i respostes a consultes en 51 idiomes.

El pelegrinatge

Vestits amb l'ihram, dues peces de tela blanca sense costura per als homes i una túnica llarga per a les dones, els fidels van començar a arribar diumenge als centres d'agrupació als afores de la Meca, des d'on van ser traslladats en xicotets grups als hotels pròxims a la Gran Mesquita per al seu allotjament.

El primer que fan a la ciutat santa és pegar set voltes de benvinguda al voltant de la Kaba, l'edifici cúbic situat al centre de la Gran Mesquita, cobert de tela negra decorada amb versos de l'Alcorà, escrits amb fil daurat, i cap al qual els musulmans de tot el món dirigeixen les oracions cinc vegades al dia.

Els pelegrins després van a la vall de Mina, a uns sis quilòmetres de la Gran Mesquita, per a començar el hajj amb el ritual denominat al-taruiya (la revelació), dedicat al recolliment, el res i la meditació.

A Mina, els fidels passen el dia i la nit en tendes de campanya ignífugues (unes 180.000) i condicionades abans de pujar a la muntanya Arafat per a realitzar el principal ritual de l'esdeveniment, denominat waqfa o estada.

Segons la tradició islàmica, Arafat és on Adam i Eva es van trobar per primera vegada a la Terra, i també és el lloc on el profeta Mahoma va fer l'últim sermó, el del comiat, abans de morir el 632 de la nostra era.

També et pot interessar

stats