Milers de persones marxen a Washington pels drets de les dones

Per tercer any consecutiu, s’ha celebrat la Marxa de les Dones, una convocatòria que va començar fa dos anys a Washington.

Cal acabar amb l'abús sexual
Cal acabar amb l'abús sexual / Reuters

El temps fred i plujós de Washington no ha impedit que milers de persones hagen eixit al carrer per a participar en la tercera Marxa de les Dones. Els grups organitzadors havien demanat permisos per a ocupar espais per a mig milió d’assistents, sabedors, segurament, que l’assistència seria molt menor, tal com ha ocorregut. Però han pres com a dada inicial l’assistència a la marxa de l’any passat.

La convocatòria va, genèricament, en favor dels drets de les dones. Però hi ha concrecions: contra les polítiques de Donald Trump, per la igualtat de dones i homes i per a eliminar la violència masclista.

També pretenen impulsar les polítiques de promoció d’accés a la reproducció, l’atenció mèdica, els drets civils i polítics i l’augment del salari mínim.

Un motiu no de reivindicació, sinó de celebració en les marxes d’enguany ha sigut l’increment de dones membres de la Cambra de Representants, la majoria del Partit Demòcrata. Hi han arribat a ser, des d’aquest mes, 131 dones. Una dona demòcrata, Nancy Pelosi, és la nova presidenta de la cambra baixa nord-americana.

Juntes malgrat les diferències

En paral·lel a la de la capital, han fet manifestacions en més de cent ciutats nord-americanes i de tot el món. Han fet marxes a Boston, Houston, Baltimore i Denver. A Nova York hi ha hagut dues convocatòries, expressió d’algunes diferències sorgides entre les organitzacions promotores de l’acció.

Si a Nova York enguany han fet dues concentracions separades, a Washington han resistit la pressió de les diferències i hi ha hagut només una convocatòria. Els problemes i les divisions han sorgit en el moviment a causa de diferències identitàries i racistes. Un dels grups organitzadors a Washington s’havia pronunciat públicament amb posicions antisemites. Va ser l’espurna de la divisió. Amb tot, llevant de l’excepció de Nova York, han pogut mantindre la unitat en les marxes.

Una tradició de dos anys

La primera Marxa de les Dones la van fer a Washington el 21 de gener de 2017. Ha sigut un moviment que s’ha desenvolupat en contraposició a les polítiques de l’habitant de la Casa Blanca. Es va promoure mitjançant les xarxes socials i va saltar al carrer amb l’arribada al poder de Donald Trump. Com més comentaris masclistes feia Trump, més creixia el moviment. A partir de la iniciativa de Washington, el moviment de la Marxa de les Dones s’ha escampat per tots els Estats Units i per moltes ciutats de tot el món.

També et pot interessar

stats