Milers de migrants romanesos protesten contra el govern a Bucarest

440 persones han resultat ferides en la manifestació en què han participat romanesos residents a Alemanya, França, Itàlia i Espanya.

Romanesos residents en països com Alemanya, França, Itàlia i Espanya s’han desplaçat a Bucarest per a participar en la protesta
Romanesos residents en països com Alemanya, França, Itàlia i Espanya s’han desplaçat a Bucarest per a participar en la protesta / EFE

Desenes de milers de romanesos, la majoria residents a l’estranger, s’han manifestat a Bucarest per a protestar contra el govern socialdemòcrata, al qual acusen de corrupte. 440 persones, 24 de les quals eren agents de policia, han resultat ferides en la multitudinària manifestació on han participat 110.000 persones, segons els mitjans del país.

Romanesos residents en països com Alemanya, França, Itàlia i Espanya s’han desplaçat a Bucarest per a participar en la protesta. “Tan sols demanem un salari decent que ens permeta viure amb dignitat a Romania, on realment volem estar”, ha dit una persona que ha format part de les protestes. “He tornat a Romania amb la intenció de protestar per a canviar el país, perquè no siguem els últims a Europa, per a millorar el sistema de sanitat, que està a anys llum de l’espanyol”, assegura un altre dels romanesos que viu a Espanya des de fa 15 anys. 

La intervenció policial contra el manifestants s’ha produït quan han intentat trencar el cordó policial, que hi ha carregat amb gasos lacrimògens, canons d’aigua i porres. 

Segons els serveis d’urgències, més de cent persones han hagut de ser ateses per la inhalació de gas i desenes d’agents han resultat ferits pel llançament de pedres i botelles.

El mateix president del país, el conservador Klaus Johannis, ha criticat la “brutal manera de procedir” de la policia contra els manifestants. Johannis ha exigit una explicació sobre el succés a la ministra de l’Interior, Carmen Donen, que ha qualificat d’“intervenció desproporcionada”.

Per contra, les autoritats policials han insistit en una roda de premsa que l’actuació estava justificada perquè es tractava de “violència legítima de l’estat” i que els agents han intervingut quan els han atacat.

Al voltant de tres milions i mig de romanesos, d’una població de 20 milions, treballen actualment a l’estranger -la meitat a Espanya i Itàlia-, i envien més de 4.000 milions d’euros en trameses, segons les autoritats.

També et pot interessar

stats