Milei vol declarar l'Argentina en “emergència pública” fins a finals del 2025

El projecte de llei presentat permetria al president argentí prendre decisions sense necessitat d'aval legislatiu

Javier Milei, president de l'Argentina
Javier Milei, president de l'Argentina / Twitter: @TommyShelby_30

El govern de Javier Milei ha enviat aquest dimecres al Congrés de la Nació un projecte de llei per a declarar l'emergència econòmica —i en molts altres àmbits— a l'Argentina fins al 31 de desembre del 2025. La iniciativa implica la delegació de funcions a l'executiu en virtut de la declaració d'"emergència pública en matèria econòmica, financera, fiscal, de previsió, de seguretat, defensa, tarifària, energètica, sanitària, administrativa i social".

El denominat projecte de llei de bases i punts de partida per a la llibertat dels argentins planteja la possibilitat de prorrogar aquest termini dos anys; és a dir, fins al final del mandat de Milei, que va assumir la presidència argentina el 10 de desembre.

La formació que lidera Milei, La Llibertat Avança, que té una representació molt minoritària en el parlament, ja havia signat la setmana passada un decret de necessitat i urgència de desregulació de l'economia. Aquest inclou la derogació de diverses lleis, que fet que ha motivat nombroses protestes i que es presenten recursos davant la justícia.

Aquest projecte de llei inclou, entre altres punts, una reforma de la normativa electoral per a eliminar les primàries, canvis en el Codi Penal per a controlar les manifestacions de carrer i facultats a l'executiu per a privatitzar 41 empreses públiques, reestructurar el deute públic o autoritzar exercicis militars de forces estrangeres en el territori argentí.

La Constitució Nacional de l'Argentina, reformada per última vegada el 1994, prohibeix en l'article 76 la delegació legislativa en el poder executiu, "excepte en matèries determinades d'administració o d'emergència pública, amb termini fixat per al seu exercici i dins de les bases de la delegació que el Congrés establisca".

També et pot interessar

stats