Amb mig centenar de morts, els incendis situen Xile davant de l’emergència més greu des del terratrémol del 2010

El balanç provisional de la tragèdia, que afecta la regió de Valparaíso, deixa a més prop de 400 desapareguts i milers de cases destruïdes

Imatges aèries dels habitatges completament destruïts pel foc a Viña del Mar, Xile
04 de febrer 2024 - 14:43

Els devastadors incendis que començaren divendres a la vesprada a la regió costanera de Valparaíso, a Xile, han deixat 51 persones mortes. La xifra, però, és provisional i es podria disparar en les pròximes hores, ja que el còmput provisional parla de vora 400 persones desaparegudes. 

Amb diversos focs actius que avancen sense treva a la regió central, Xile lluita contra l'onada d'incendis més mortífera de la seua història recent. La situació ja s’ha convertit en l’emergència més greu que travessa el país des del terratrémol del 2010, que va deixar 525 morts i milers de ferits. 

"Després del terratrémol del 2010, els incendis forestals a Valparaíso seran la situació d'emergència que més víctimes ha generat a Xile en l'últim temps", ha detallat la ministra de l'Interior, Carolina Tohá. La ministra va advertir que el nombre de morts podria ser "molt més alt" amb el pas de les hores: "Encara tenim gran part del territori que no és accessible. En conseqüència, no tenim un alçament complet de víctimes", va afegir.

Segons l'alcaldessa de Viña del Mar, una de les ciutats més afectades pel foc, el municipi maneja un recompte provisional de 372 persones desaparegudes. Una xifra que –aclareix– tot i representar necessàriament el balanç total de víctimes, “dona idea de la magnitud de la tragèdia”. 

Els incendis van començar divendres al matí i es van propagar ràpidament a causa de les altes i inusuals temperatures de la regió, les intenses ràfegues de vent, que arriben a seixanta quilòmetres per hora, i la baixa humitat. Encara que Xile ha viscut un dels hiverns més plujosos dels últims quinze anys, els especialistes fa mesos que alerten que la sequera no s'ha erradicat i que existeix una gran probabilitat que es desenvolupe vegetació fina i morta a la zona centre-sud de fàcil combustió. A això se suma l'impacte d'un model forestal basat en el monocultiu de pi i eucaliptus.

Segons la Corporació Nacional Forestal, almenys hi ha huit incendis actius actualment a la regió de Valparaíso, a cent quilòmetres a l'est de la capital, dels quals en preocupen especialment quatre per la força i proximitat amb zones densament poblades. El de més magnitud és a la reserva del llac Peñuelas - Las Tablas, al costat de la principal autopista de la zona, que ja ha cremat més de 8.000 hectàrees i sobre el qual hi ha "antecedents seriosos" per a pensar que va ser intencionat.

Les flames s'han acarnissat especialment amb els turons que envolten Viña del Mar, abarrotats de precaris habitatges de fusta i zinc, distribuïts en estrets carrers que el foc i el fum van convertir dissabte de matinada en verdaderes rateres. El balanç preliminar, segons ha explicat Manuel Monsalve, és de 3.000 a 6.000 habitatges afectats per les flames. "L'onada de foc va partir des del turó i començà a agafar casa per casa i va arribar un moment que era incontrolable", explica Héctor Liguri, veí del sector on es van confirmar les primeres dènou morts.

Per a diumenge, s'espera una lleu baixada en les temperatures i un augment de la humitat. Això podria ajudar els prop de 1.500 brigadistes i la trentena d'aeronaus a controlar els incendis, encara que la finestra d'oportunitat és xicoteta, perquè dilluns torna la calor.

També et pot interessar

stats