Mèxic despenalitza l'avortament a escala federal

La decisió de la Cort Suprema eliminarà les sancions del Codi Penal, amb conseqüències per al conjunt dels 31 estats

Una pancarta contra la penalització de l'avortament a la ciutat de Mèxic
Una pancarta contra la penalització de l'avortament a la ciutat de Mèxic / Quetzalli Nicte-Ha (Reuters)

La Suprema Cort de Justícia de la Nació de Mèxic (SCJN) ha aprovat per unanimitat eliminar el delicte de l'avortament del Codi Penal federal per a donar resposta favorable a la petició d'empara d'una associació feminista, el Grup d'Informació en Reproducció Escollida (GIRE). La decisió, que obligarà a eliminar els articles que tipificaven les penes per la interrupció voluntària de l'embaràs, té efectes en els 31 estats del país.

La Suprema Cort va declarar inconstitucional el setembre de 2021 la prohibició absoluta de l'avortament en els codis penals dels estats, però des de llavors poques entitats territorials havien fet el pas de modificar les seues lleis per a acatar el criteri de la SCJN, per la qual cosa l'avortament encara es tipificava com a crim a escala local.

La unanimitat de la sentència la farà obligatòria per al conjunt de magistrats locals i federals, ha detallat el GIRE en un comunicat. Recorda l'associació, dedicada a la promoció dels drets reproductius de les dones, que d'ara en avant qualsevol institució federal de salut haurà de brindar el servei a les persones gestants que el sol·liciten i que el personal sanitari faça aquest tipus d'assistències no podrà ser criminalitzat.

La primera llei per a despenalitzar l'avortament a Mèxic va ser aprovada a la capital mexicana el 2007. Fins ara, 10 dels 32 estats del país permetien a les dones la interrupció de l'embaràs amb un límit de dotze setmanes de gestació en la majoria de les legislacions, que van modificar progressivament.

També et pot interessar

stats