Mèxic deixarà de vendre petroli a l’estranger

El president López Obrador defensa augmentar la producció per a arribar als 2,5 milions de barrils diaris que en garantirien l’autoconsum.

López Obrador, en una imatge d'arxiu
López Obrador, en una imatge d'arxiu / Henry Romero (Reuters)

El president electe de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha assegurat aquest diumenge que el país deixarà d’exportar petroli a mitjà termini i que a partir d’aleshores extraurà només la quantitat necessària per a satisfer-ne el consum intern.

En una conferència celebrada a l’estat de Tabasco, el polític esquerrà, que va guanyar les eleccions a Mèxic el passat mes de juliol, ha manifestat que el seu govern no aspirarà a ‘‘extraure molt de petroli’’ perquè es tracta d’un recurs no renovable que suposa ‘‘una herència que s’ha de deixar a les noves generacions’’. 

Segons les seues previsions, el país necessita per a satisfer l’autoconsum al voltant de 2,5 milions de barrils diaris. Aquesta xifra és la meta fixada pel nou president, que vol allunyar-se dels 3,4 milions de barrils que es produïen en els anys 2003 i 2004. López Obrador ha explicat també que treballarà paral·lelament per a impulsar les energies renovables, com ara l’eòlica i la solar, a les quals destinarà més inversions. 

El també líder del Moviment de Regeneració Nacional (Morena) ha defensat, no obstant això, que la producció de petroli ha d’augmentar perquè actualment es produeix ‘‘a penes un 1,8 milions de barrils diaris’’. Tal com argumenta, des de la reforma energètica que va dur a terme el fins ara president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, el país sud-americà ha perdut 1,2 milions de barrils diaris de producció de petroli cru. 

El passat mes de juliol, López Obrador ja va anunciar una inversió total de 304.000 milions de pesos (l’equivalent a 13,8 milions d’euros) per a reforçar el sector energètic mexicà i augmentar la producció petroliera. El nou executiu, que començarà les funcions el proper 1 de desembre, construirà una nova refineria al port petrolier de Dos Bocas (a Tabasco) per a poder complir la promesa que va fer durant la campanya electoral de deixar de comprar gasolina a l’estranger. 

També et pot interessar

stats