Dos mesos després de l’incendi de Notre-Dame, encara es treballa per assegurar la construcció

Aquest diumenge, amb una missa per a 30 persones, es recupera l’activitat de la catedral de París.

Dos mesos després de l’incendi de Notre-Dame, encara es treballa per assegurar la construcció
Dos mesos després de l’incendi de Notre-Dame, encara es treballa per assegurar la construcció

Es compleixen dos mesos de l’incendi de Notre-Dame i encara se n’investiga la causa. Els treballs de restauració són lents i de les donacions promeses només hi ha arribat un 9%.

El 15 d’abril el món va assistir en directe a l’incendi de la catedral de París, i una onada de solidaritat va arribar fins a la vora del Sena. Fins a 850 milions d’euros van prometre grans i mitjanes empreses i milers de particulars. Entre els mecenes hi destaquen la família Arnault i el seu grup LVMH, amb 200 milions d'euros, la família Pinault, amb 100 milions. Diuen que aniran lliurant els fons promesos a poc a poc, en funció de la realització de la reconstrucció.

A hores d’ara, segons el recompte fet per la ràdio pública France Info, només 80 milions, el 9% del promés, ha arribat. El ministre de Cultura, Franck Riester, ha confirmat la dada i ha explicat que "Notre-Dame de París està encara en situació fràgil, especialment la volta, que encara no s’ha assegurat i pot caure".

Stanislas de Laboulaye, ambaixador encarregat de la mobilització internacional per Notre-Dame, es mostra confiat que les donacions avançaran amb els treballs. A mitjan juliol s’espera que estarà aprovada una llei especial per a la reconstrucció de la catedral. La norma establirà un quadre d’exempcions fiscals, que per a donacions de mil euros podria arribar a un 75%.

Restauració a ritme militar

De Laboulaye assegura que els treballs prompte tindran ritme militar. I no és una metàfora. Par a la coordinació de la intervenció a Notre-Dame s’ha elegit el general Jean-Louis Georgelin, amb experiència en la guerra dels Balcans. Entre 80 i 150 persones entren cada dia a treballar a la catedral.

Uns treballs que van, de moment, molt a poc a poc. Seixanta-un dies després de la catàstrofe, encara s’hi treballa únicament en el desenrunament i l’assegurament de la construcció. Tot l’espai està contaminat pel plom, fos i escampat per l’efecte d’una combustió que s’acostà als 1.000 graus de temperatura. Encara hi ha risc de caiguda de les voltes.

Sobre l’escena de l’incendi encara hi ha quinze investigadors de la brigada criminal de la policia, dels seixanta que hi treballaren els primers dies després de l’incendi. Busquen detalls que permeten fixar les causes del foc. No se sap encara què hi va passar. Es descarta la intencionalitat, però no que hi haja alguna responsabilitat per negligència.

Aquesta vesprada la catedral es torna a fer servir, per primera vegada des de l’incendi, per a una de les seues funcions habituals: fer la missa. Per a lluir les seues riqueses artístiques i per al gaudi dels turistes encara haurà de passar molt de temps... anys.

A la missa, oficiada per l’arquebisbe de París, Michel Aupetit, l’assistència està limitada a una trentena de persones, la meitat d’ells eclesiàstics. Casc obligatori, per precaució del que puga caure del cel.

També et pot interessar

stats