Merkel s'assegura el quart mandat

Els militants de l´SPD donen llum verd a la gran coalició i la Cancellera alemanya s´estalvia la convocatòria de noves eleccions.

Olaf Scholz anuncia el 'sí' de l'SPD a la gran coalició

Europa respira alleujada. Alemanya, motor econòmic de la Unió Euroepa (UE), no haurà de repetir les eleccions legislatives, ni tindrà un gabinet en minoria. Cinc mesos i mig després dels comicis, el Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), ha donat suport, per àmplia majoria, a una coalició de govern amb els conservadors de la CDU-CSU. Es reedita, així, la gran coalició de les dues últimes legislatures i es confirma que Angela Merkel iniciarà, d´ací a 10 dies, la quarta legislatura al capdavant de la Cancelleria de la República Federal Alemanya.

Tot i els esforços de les joventuts socialdemòcrates per a barrar el pas a una nova gran coalició, el pragmatisme s´ha imposat en les files de l´SPD. Amb una participació sense precedents en la història del partit, un 66% de la militància ha avalat la GroKo, abreviació en alemany de Große Koalition. El resultat desautoritza Martin Schulz, apartat voluntàriament del lideratge socialdemòcrata i cap de cartell en l´última campanya electoral, en la qual sempre va prometre que no es repetiria la gran coalició. Està previst que, en el nou govern, Schulz assumisca la cartera d´Afers Estrangers. Entre altres, l´SPD també controlarà el poderós Ministeri de Finances, des d´on s´han dictat les polítiques d´austeritat als socis europeus en els moments més durs de la crisi econòmica. El repartiment definitiu de les carteres i els noms dels titulars estan per perfilar. Les organitzacions feministes observen de prop el procés, pendents que la gran coalició faça realitat la promesa electoral de tindre el 50% dels ministeris en mans de dones.

Les eleccions del 24 de setembre de 2017 van dibuixar a Alemanya un panorama polític difícil d´administrar. Angela Merkel va guanyar, però no podia governar en solitari. L´SPD va confirmar la tendència negativa, amb els pitjors resultats des de la Segona Guerra Mundial. I, pprimera volta, va entrar al parlament el partit ultradretà Alternativa per Alemanya (AfD), amb un 13% dels vots i 92 diputats en el Bundestag. Amb l´SPD en el govern, serà el partit ultraconservador i xenòfob el que porte la veu cantant de l´oposició. Un paper que li pot donar protagonisme i que el convertirà en un clar competidor d´Angela Merkel que, fins ara, ocupava tot l´espectre conservador junt amb els aliats de la CSU bavaresa. L´SPD ja fa anys que va deixar de ser el referent de l´esquerra. La fragmentació política i les aliances amb la dreta no paren de restar-li suport ciutadà. Està per veure si la decisió de formar govern amb els conservadors frena la sagnia o fa més profunda la ferida.

També et pot interessar

stats