Merkel no es presentarà a la reelecció com a cancellera ni com a líder del seu partit

L'anunci coincideix amb la forta pèrdua de vots en els comicis regionals en Hessen.

Merkel no es presentarà a la reelecció com a cancellera ni com a líder del seu partit
Merkel no es presentarà a la reelecció com a cancellera ni com a líder del seu partit

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat que no es presentarà al desembre a la seua reelecció com a líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) ni tampoc serà candidata a cancellera al final d’aquesta legislatura, el 2021. És la resposta a la forta caiguda experimentada pels partits que integren la gran coalició del govern federal (CDU i PSD) en les eleccions regionals d'ahir diumenge a l'estat federat de Hessen. 

"La imatge que dóna la gran coalició és inacceptable", ha admés la canceller en anunciar la seua decisió i que ha atribuït "no al treball dels nostres amics en Hessen" sinó als conflictes interns persistents de la seua aliança de Govern a Berlín.

Elegida en quatre ocasions cancellera de la República Federal d'Alemanya, Merkel (Hamburg, 1954) és presidenta de la CDU des d'abril del 2000 i dirigeix el govern des del 2005. En els seus 18 anys al capdavant del partit i quasi 13 com a cap de l'executiu alemany ha assumit sempre la responsabilitat "sobre el que ix bé i el que ix malament", ha explicat. 

La retirada inclou tres decisions: no optar a la reelecció com a líder de la CDU en el pròxim congrés del partit, no presentar la seua candidatura per a un nou mandat i deixar el seu escó com a diputada del Bundestag, el Parlament federal.

Possibles successors 

Com a possibles successors es perfilen ja alguns noms, entre ells la secretària general del partit, Annegret Kramp-Karrenbauer, i l'actual ministre de Sanitat i representant de l'ala més dretana de la CDU, Jens Spahn.

Tant Kramp-Karrenbauer com Spaghn han mostrat ja la seua disposició a presentar la seua candidatura, segons Merkel, mentre que en mitjans alemanys avancen que també optarà al càrrec l'excap del grup parlamentari conservador, Friedrich Merz, un dels grans enemics interns de la cancellera.

L'elecció del pròxim president de la CDU tindrà lloc en el congrés del partit, que se celebrarà del 7 al 8 de desembre a Hamburg.

També et pot interessar

stats