Menors ucraïnesos passen un mes en un campament d’estiu a Sant Antoni de Benaixeve

Molts d’ells mai s’havien separat dels pares ni havien eixit d’Ucraïna, però la fundació Junts Per la Vida i l'organització del campament fan tots els possibles perquè se senten com a casa

Els menuts i menudes passen un mes en el campament d'estiu / À Punt NTC

Mig centenar de xiquets i xiquetes d'Ucraïna, alguns dels quals mai havien eixit del seu país, van arribar fa uns dies a la Comunitat Valenciana. Venen a passar un mes en un campament d'estiu amb l'objectiu d’allunyar-se per uns dies de la guerra.

Kolya té sis anys i va fugir de Kramatorsk, una ciutat de la regió del Donbass, de les més devastades per l'exèrcit rus. Conta que hagueren d'eixir de casa perquè hi hagué una explosió. És un dels vora cinquanta xiquets i xiquetes procedents d'Ucraïna que han vingut a passar un mes en aquest campament d'estiu a Sant Antoni de Benaixeve.

“Han fugit de la guerra, han fugit de les ciutats on vivien”, explica Clara Arnal, presidenta de la fundació Junts Per la Vida. "Hi ha pobles que estan destrossats un 80 %, llocs on no queden cases”.

En aquest campament, els monitors de la fundació tracten que els menuts obliden per uns dies l'horror de la guerra amb diferents activitats lúdiques. Dasha Molochko, una de les monitores del campament, parla a les càmeres d’À Punt NTC: “La majoria mai s’han separat dels seus pares i mai han eixit d’Ucraïna; per a ells és una experiència nova i molts tenen por”.

Perquè el xoc cultural no siga tan fort, han portat cuineres voluntàries d'Ucraïna que els preparen el menjar. També fan classes de castellà. Molochko coneix de primera mà el que estan vivint perquè ella mateixa va passar molts estius a València amb una família d'acollida: “Els dones afecte i ells te’n donen el doble”

Donacions privades de particulars i empreses han fet possible que aquests menuts i cinquanta més que passen l'estiu amb famílies d'acollida puguen recuperar el somriure.

També et pot interessar

stats