May defendrà a Irlanda del Nord el seu compromís per a evitar una frontera dura

La salvaguarda irlandesa estableix que el Regne Unit formaria una unió duanera, però Irlanda del Nord tindria un estatus especial.

Theresa May a l'eixida de la seua residència a Downing Street, Londres. Facundo Arrizabalaga (Efe)
Theresa May a l'eixida de la seua residència a Downing Street, Londres. Facundo Arrizabalaga (Efe)

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, viatja aquest dimarts a la província britànica d'Irlanda del Nord per a reafirmar el seu objectiu d'evitar el restabliment d'una frontera dura amb la República d'Irlanda després del Brexit. 

Un portaveu de Downing Street ha assegurat que el seu compromís sobre aquesta qüestió és "absolut" i que ho defendrà durant el discurs que pronunciarà a la regió, on també mantindrà trobades amb líders empresarials locals preocupats per l'impacte d'aquest divorci.

Aquesta visita es produeix abans que May torne en els pròxims dies a Brussel·les per a tractar de millorar l'acord d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), que ella mateixa va negociar i va acceptar a la fi del passat any, però que va ser rebutjat en una votació pel Parlament de Londres.

Concessions sobre la salvaguarda

Entre altres coses, els diputats de la Cambra dels Comuns li han demanat a May que obtinga concessions sobre la salvaguarda (backstop en anglés), pensada per a mantindre oberta la frontera entre les dues Irlandes, clau per a ambdues economies i per a la marxa del procés de pau.

Aquest mecanisme de seguretat estableix que, si no hi haguera un acord comercial a finals del període de transició, al desembre de 2020, tot el Regne Unit formaria una unió duanera, però Irlanda del Nord tindria un estatus especial més alineat amb el mercat únic europeu.

També et pot interessar