May avisa que el Regne Unit afronta un ‘‘territori inexplorat’’ si cau el pacte del Brexit

La Cambra dels Comuns reprén aquest dimecres el debat sobre l’eixida de la Unió Europea, que es votarà el 15 de gener.

La primera ministra Theresa May arriba a la seu de la BBC a Londres
La primera ministra Theresa May arriba a la seu de la BBC a Londres / Andy Rain (Efe)

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha advertit que el Regne Unit s’endinsarà en un ‘‘territori inexplorat’’ si el Parlament rebutja l’acord del Brexit al qual ha arribat amb la Unió Europea. La Cambra dels Comuns reprendrà el debat sobre l’acord aquest dimecres i el sotmetrà a votació el pròxim 15 de gener, segons ha donat a conéixer aquest dilluns la cadena pública BBC que cita fonts governamentals. Una votació que al desembre es va ajornar a causa de la falta d’una majoria parlamentària que donara suport al text.

Theresa May afronta l’oposició d’una facció del seu partit i dels seus socis nord-irlandesos, el Partit Democràtic Unionista (DUP), els vots del qual són indispensables. La primera ministra espera en els pròxims dies obtindre noves garanties per part de la Unió Europea que atorguen ‘‘confiança’’ als crítics amb el pacte amb un mecanisme de salvaguarda per a evitar una frontera d’Irlanda del Nord.

La mandatària conservadora ha avançat que en els pròxims dies anunciarà noves ‘‘mesures’’ en relació amb Irlanda del Nord i sobre la relació comercial entre Londres i Brussel·les per a tractar de convenç als tories euroescèptics i el DUP.

Si l’acord per a l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea és rebutjat ‘‘no crec que ningú puga dir exactament què hi passaria’’, ha admés May en una entrevista amb la BBC al començament d’un període de dues setmanes clau per a definir el futur polític del Regne Unit.

May descarta eleccions anticipades i un segon referèndum

Alguns parlamentaris conservadors sostenen que abandonar sense acord el bloc comunitari en pròxim 29 de març és millor que ratificar el pacte de May, malgrat els advertiments per part del Banc d’Anglaterra i altres organismes que aquesta via podria sumir a l’economia en una recessió.

Altres diputats defensen, en canvi, un segon referèndum que plantege l’opció de detindre el Brexit, si bé tant la direcció del Partit Conservador com la de l’opositor Partit Laborista rebutgen donar suport a aquesta via. El líder laborista, Jeremy Corbyn, sosté que el seu objectiu és forçar la convocatòria d’unes eleccions, i només si aquesta opció falla es plantejarien altres alternatives, entre elles la defensa d’un nou plebiscit. Però May ha reiterat que no té intenció de convocar eleccions anticipades i ha insistit que abandonarà el lideratge del Partit Conservador abans dels comicis previstos per a 2022.

La falta de suport al pacte del Brexit en el Parlament es reflecteix en la societat britànica, segons una enquesta de la companyia YouGov que suggereix que només el 22% dels ciutadans i ciutadanes creuen que ratificar el pacte és el millor camí per al país. En canvi, en el cas de fer-se un segon referèndum, un 63% dels britànics estarien d’acord a continuar com a membres de la Unió Europea, en contra del que decidiren al juny de 2016.

No obstant això, la primera ministra britànica ha insistit que és contrària a la convocatòria d’un segon referèndum sobre el Brexit, perquè seria una ‘‘falta de respecte’’ al resultat de la consulta de juny de 2016, en la qual el 51,9% de les persones que hi participà va optar per abandonar la Unió Europea.

També et pot interessar