El matrimoni homosexual ja és legal a 25 Estats

Per contra, huit estats encara apliquen la pena de mort a les persones homosexuals.

A 25 estats, ja es poden casar les persones homosexuals
A 25 estats, ja es poden casar les persones homosexuals

Des que el 2005 es va legalitzar a Espanya el matrimoni de persones del mateix sexe, la llista de països que han seguit este camí no ha parat de créixer. Per contra, encara hi ha huit estats al món on condemnen les persones homosexuals a la pena de mort.

El procés de normalització no s’ha aturat. Enguany, els avanços s’han centrat en la despenalització de l’homosexualitat a l’Índia, el compromís de legalització del matrimoni igualitari a Costa Rica i la inclusió d'este matrimoni en la futura Constitució de Cuba.

Cal distingir entre relacions homosexuals, unions civils i matrimoni homosexual, que també s'anomena igualitari. Les unions civils estan reconegudes legalment a 27 estats.

Entre els països que ja han legalitzat el matrimoni igualitari, Espanya en va ser pionera. Després de la legalització a Holanda, Bèlgica i Espanya, s’hi han afegit 22 estats més, marcats en verd al mapa de l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexe. Entre els països amb el matromoni igualitari legalitzat hi ha els Estats Units, el Canadà, el Brasil, l'Argentina, Colòmbia, Mèxic i l'Uruguai, a Amèrica. A Àfrica, només a Sud-àfrica, i a Oceania, a Austràlia i Nova Zelanda. A Europa, hi ha el matrimoni homosexual a tota la zona occidental del continent, llevat d'Itàlia. A Àsia encara no hi ha cap país que reconega el matrimoni igualitari.

L’últim a afegir-se a la llista, de moment, ha sigut Austràlia, al desembre passat. Ja en són 25, amb una població total de mil milions de persones. És a dir, que el 14% de la població mundial viu a territoris en què el matrimoni igualitari és legal.

Dissortadament, la pitjor situació, la pena de mort, encara està vigent als huit països destacats en roig al mapa. L'Aràbia Saudita, l'Irán, el Iemen i el Sudan apliquen la pena de mort a tot el seu territori. A Somàlia i a Nigèria, la pena de mort s'aplica en algunes províncies. I a l'Iraq i als territoris ocupats pel Daesh, la pena de mort és aplicada per agents no estatals. Tots aquests països són musulmans, llevat de Nigèria, on la població es reparteix entre musulmans i catòlics.

En huits països apliquen la pena capital a les persones homosexuals

També et pot interessar