Matança a Mali: diversos atacs a establiments públics acaben amb 132 civils

Les Nacions Unides investigaran aquests crims en un mercat, diverses botigues i als carrers de tres poblacions del centre

 

Els grups yihadistes controlen el centre i nord de Mali, un país sumit en la inestabilitat política des de fa anys
Els grups jihadistes controlen el centre i el nord de Mali, un país sumit en la inestabilitat política des de fa anys / Benoit Tessier (Reuters)

Almenys 132 civils han sigut assassinats en tres localitats del centre de Mali el cap de setmana, segons ha informat el govern transitori en un comunicat després de fer el recompte de víctimes. Les sospites sobre l'autoria de la matança se centren en un grup jihadista, Katiba Macina, també conegut com a Front d’Alliberament de Macina.

Els atacs van tindre lloc a Dilassaguou, on segons fonts locals es va produir el gruix dels assassinats, així com el de Diawéli i Dessaguou la nit de dissabte a diumenge, quan un grup d'homes armats van assaltar aquestes localitats i van matar desenes de civils.

"Estem sobrepassats per la barbàrie i no sabem res dels nostres pares i amics. Uns altres van fugir del poble deixant-ho tot arrere" Veí de Dilassaguou

"Van botar foc el mercat, van cremar les botigues, van saquejar el que van voler i se'n van anar emportant-se amb ells la gent", denunciava un polític local i amic d'algunes víctimes. El govern transitori diu que les víctimes eren llauradors, treballadors, persones que no tenen res a veure amb la lluita política i que els seus assassins són gent sense fe ni dignitat que els ha eliminat.

"Estem sobrepassats per la barbàrie i no sabem res dels nostres pares i amics. Uns altres van fugir del poble deixant-ho tot arrere", denunciava un veí de Dilassaguou. La majoria de les víctimes, segons fonts locals, són joves.

Les Nacions Unides han anunciat la creació d'una missió per a investigar aquests crims. Mali viu des de fa anys immers en la inestabilitat política i en la inseguretat amb zones del centre i del nord del país controlades per grups jihadistes que creen el pànic entre la població.

Les eleccions previstes per a febrer no es van celebrar i la junta militar en el poder ha allargat dos anys el seu govern en una decisió criticada i sancionada per la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental.

També et pot interessar

stats