La Marxa del Retorn arriba a l'equador amb 38 palestins morts

Centenars de persones protesten a Gaza al llarg de la frontera amb Israel. La marxa acaba el 15 de maig.

Un palestí ferit és evacuat durant les protestes
Un palestí ferit és evacuat durant les protestes

Fa tres setmanes que va començar a Gaza la Marxa del Retorn, impulsada per Hamas amb el suport de la resta de forces i partits palestins. Aquesta marxa reivindica el dret dels palestins a tornar als seus pobles i ciutats d'origen. Des del començament de la protesta els militars israelians han disparat contra els palestins que s'han acostat a la tanca fronterera, una actuació que ha provocat crítiques a nivell internacional. Israel argumenta que les seues tropes han actuat amb contenció i acusa Hamas de col·locar artefactes explosius al llarg de mur que separa Gaza i Israel. Entre els 38 morts hi ha un periodista palestí assassinat mentre cobria la marxa i xiquets i adolescents. 

Les protestes acaben el 15 de maig, dia en què els palestins celebren el Dia de Nakba, la catàstrofe en àrab. Eixe dia, el 1948, abandonava Palestina l'últim soldat britànic i David Ben-Gurion proclamava l'estat d'Israel. Després, centenars de milers de palestins hagueren d'abandonar les terres i les cases dels avantpassats en un èxode que encara continua. 

"Ferides inusualment greus"

Metges sense Fronteres ha alertat de ferides de bala "inusualment greus" en pacients de Gaza. Més de 500 palestins han resultat ferits des que va començar la Gran Marxa. Segons l'organització humanitària el 95 % dels ferits atesos tenien ferides greus en les cames. Molts d'aquests ferits arrossegaran discapacitats físiques a llarg termini o inclús de per vida, com en el cas de la vintena de persones que han sofert l'amputació d'una cama. Segons Elisabeth Gross, coordinadora de projectes a Gaza per a Metges sense Fronteres: "Els metges estan recopilant informació per a poder entendre millor les característiques d'aquestes ferides. Es una investigació que està en marxa".

Palestina demanarà una investigació al Consell de Drets Humans de l'ONU 

Palestina ha anunciat que sol·licitarà a l'ONU l'establiment d'una investigació independent sobre les morts de civils per tirs de l'exèrcit israelià durant les últimes protestes. L'ambaixador palestí ha anunciat que els tràmits començaran pròximament a Ginebra, a la seu del Consell de Drets Humans.  

També et pot interessar

stats