Els maoris demanen canviar el nom de Nova Zelanda per l'aborigen Aoteara

El Partit Maori llança una campanya per a demanar que oficialment es canvie el nom del país per l'original indígena

Guerrers maoris de la tribu Tu Wharetoa executen una dansa de guerra a Nova Zelanda en una imatge d'arxiu
Guerrers maoris de la tribu Tu Wharetoa executen una dansa de guerra a Nova Zelanda en una imatge d'arxiu / Nigel Marple (Reuters)

El Partit Maori neozelandés ha llançat aquest dimarts una campanya per a demanar que oficialment es canvie el nom de Nova Zelanda per Aotearoa i s'anomene a tots els llocs del país amb els seus noms originals indígenes.

"Ja és hora que la llengua te reo maori ocupe novament el lloc que mereix. Som un país polinesi i som Aotearoa", ha dit el Partit Maori de Nova Zelanda en instar la població a signar una petició que serà enviada al parlament.

Encara que es desconeix l'etimologia d'Aotearoa, el nom maori de Nova Zelanda, hi ha diverses teories sobre l'origen com la referida a una de les canoes de la gran migració polinèsia o el mitològic "llarg núvol blanc" que guiava als viatgers.

Amb la colonització britànica en el segle XIX es va adoptar el nom de Nova Zelanda, que va ser donat per l'explorador holandés Abel Tasman en al·lusió a una província dels Països Baixos anomenada Zeeland.

La petició coincideix amb un moment de reconeixement per part del govern de la laborista Jacinda Ardern de la cultura dels pobles originaris. Ardern, qui parla en maori en alguns dels seus discursos i compleix amb algunes de les cerimònies tradicionals, va declarar a l'inici de l'any festa nacional l'Any Nou Maori (Mataraki) per a reconéixer la identitat compartida dels neozelandesos.

Durant la campanya electoral de l'any passat, la primera ministra va dir que no havia "explorat" la idea de canviar el nom de Nova Zelanda, encara que animava la gent a utilitzar Aotearoa.

Segons dades recents, d'un 20% dels maoris que conformen la població neozelandesa de més de cinc milions d'habitants, només un 3% parla l'idioma d'aquests pobles de la Polinèsia oriental.

També et pot interessar

stats