Manifestació a Belgrad en defensa de la Constitució i la llibertat de premsa

Des de fa mes i mig, els serbis es manifesten cada dissabte contra el president, a qui titlen d'autoritari.

Manifestació al centre de Belgrad
Manifestació al centre de Belgrad / Djordje Kojadinovic (Reuters)

Milers de ciutadans s'han manifestat aquest dissabte a la nit al centre de la capital, Belgrad. És el sisé dissabte de manifestació. Protesten contra el president del país, Aleksandar Vucic, a qui acusen d'autoritari. Les protestes començaren el 8 de desembre, com a resposta a l'atac a un líder opositor a la ciutat de Krusevac.

Els manifestants exigeixen que hi haja una llibertat de premsa efectiva, de manera que la televisió pública informe de les seues protestes i que dedique més espai a l'oposició política.

A més, des de fa sis setmanes, reclamen l'aclariment de diverses agressions contra polítics i periodistes crítics amb les autoritats. També exigeixen que s'investigue l'assassinat, fa un any a Kosovo, del polític serbi Oliver Ivanovic. Han convocat una altra manifestació per al dimecres que ve, precisament per a reclamar una volta més la investigació de la mort d'Ivanovic.

Les marxes es convoquen mitjançant les xarxes socials i els promotors asseguren que  no mantenen vincles amb l'oposició política. De fet, no exhibeixen símbols de partits polítics. En les pancartes exposen lemes com ara "Defensem la Constitució i donem suport al poble" o "Vucic lladre!"

El govern està actuant amb cautela i de fet no envia policia a vigilar les manifestacions.

La formació del president Vucic és el Partit Progressista de Sèrbia, i malgrat la seua denominació, s'ubica en el camp conservador. En les eleccions de 2016, les últimes celebrades, va obtenir el 48,25% dels vots, la majoria absoluta al Parlament.

També et pot interessar

stats