La majoria republicana imposa les condicions del juí polític contra Trump

El partit del president ha rebutjat totes les esmenes demòcrates i només necessita majoria simple per a absoldre'l.

Foto de portada: El cap del comité judicial que articula el juí polític a la cambra de representats dels EUA, Jerrold Nadler

El Senat dels Estats Units ha aprovat, amb l'únic suport de la majoria republicana, les regles per al juí polític contra el president, Donald Trump. El republicans han rebutjat totes les esmenes de l'oposició demòcrata després de vora 13 hores de debat. 

Les regles atorguen a cada part –acusació demòcrata i defensa de Trump– 24 hores dividides en tres jornades per als al·legats. Passats aquests sis dies, possiblement el dimarts que ve, el Senat obrirà un torn de preguntes i respostes i després debatrà si allarga el juí polític o el tanca per la via ràpida, presumiblement a favor del president.

La majoria republicana a la cambra alta anticipa el possible desenllaç del cas, que sembla dirigit a l'absolució de Trump, llevat que es produïsca un augment del suport públic al l'impeachment que obligue alguns senadors republicans a canviar el vot. Els republicans tenen la majoria absoluta però només necessiten mantindre un terç dels vots per a absoldre Trump.

Abús de poder i obstrucció al Congrés

El juí polític es basa en dos càrrecs, els d'abús de poder i obstrucció al Congrés, relacionats amb les pressions de Trump a Ucraïna perquè investigara un dels seus possibles rivals en les eleccions de 2020, l'exvicepresident Joe Biden. L'oposició demòcrata acusa Trump de condicionar el lliurament de 400 milions de dòlars d'ajuda a Ucraïna i també la programació d'una reunió amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, a canvi que Kíev anunciara una investigació sobre Biden. 

També et pot interessar

stats