Maduro, a Pedro Sánchez: “Sempre comets errades amb Veneçuela”

El mandatari sud-americà carrega contra el president espanyol per haver-se reunit amb l'opositor Leopoldo López.

Maduro, aquest dimecres
Maduro, aquest dimecres / Reuters

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha carregat aquest dimecres contra el líder del PSOE, Pedro Sánchez, després que es reunira a Madrid amb l'opositor Leopoldo López. Aquest últim arribava diumenge a la capital després d'abandonar l'ambaixada espanyola a Caracas, on estava refugiat des de feia un any i mig, i va eixir clandestinament del país bolivarià. “Sempre comets errades amb Veneçuela, Pedro Sánchez, la teua subestimació, el teu menyspreu per la realitat veneçolana”, ha dit el successor d'Hugo Chávez durant una roda de premsa virtual, preguntat sobre la trobada entre ambdòs.

Leopoldo López estava en qualitat d'hoste a la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas des d'abril de 2019 mentre era sol·licitat per la justícia local i acusat de terrorista per l'executiu veneçolà. “Se'n va derrotat, això és el que puc dir per ara. Senzillament, espere que algun dia hi haja justícia i la justícia veneçolana aconseguisca, novament, portar-lo a la presó”, ha dit Maduro en el seu primer comentari sobre l'assumpte, cinc dies després que l'opositor abandonara el país.

El líder opositor va ser detingut el 2014, acusat d'haver incitat unes protestes violentes a Veneçuela contra el govern de Maduro. Ha passat set anys sense llibertat: primer en una presó militar fins 2019, després en arrestament domiciliari i, per últim, a la residència de l'ambaixador espanyol, Jesús Silva, en aquest país llatinoamericà. El dirigent veneçolà ha tingut també paraules per a l'ambaixador, a qui ha acusat de ser “còmplice” de López. “Recentment l'ambaixador Silva va viatjar a Espanya, va negociar el viatge de Leopoldo López amb el govern espanyol, va tornar a Veneçuela i es va emportar Leopoldo López d'acord amb aquesta negociació que es va dur a terme amb el Govern d'Espanya, fins ací puc parlar hui”, ha dit, sense mostrar cap prova ni argumentar les seues afirmacions.

La ministra espanyola d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, ha recordat que López era un “hoste” de l'ambaixada espanyola a Caracas, lliure d'anar-se quan volguera, perquè “un hoste no és un ostatge”. Atribueix, així, a una decisió “personal i voluntària” de l'opositor el fet d'haver abandonat l'ambaixada espanyola a Caracas i viatjar a Madrid per a reunir-se amb la seua família. Aquestes declaracions han desencadenat les crítiques del govern veneçolà a l'espanyol.

Sánchez va rebre dimarts Leopoldo López a la seu del PSOE a Madrid en una trobada que el partit socialista va difondre en xarxes socials amb el següent missatge: “El PSOE desitja una via pacífica” a la crisi a Veneçuela, “perquè el poble veneçolà ha de patir el mínim”.

També et pot interessar

stats