Maduro, disposat a dialogar amb Trump sobre les diferències entre Veneçuela i els EUA

El president veneçolà denuncia l'agressió dels Estats Units contra el seu país en l'Assemblea General de l'ONU.

Maduro durant el seu discurs a la seu de les Nacions Unides
Maduro durant el seu discurs a la seu de les Nacions Unides / Peter Foley (Efe)

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va denunciar dimecres davant l'ONU l'agressió dels Estats Units contra el seu país, però es va mostrar disposat a reunir-se i dialogar amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump. La presència de Maduro a la seu de les Nacions Unides no es va confirmar fins a última hora perquè el mandatari veneçolà tenia dubtes sobre la seua seguretat personal però finalment va viatjar a Nova York per defensar-se de la creixent pressió internacional en contra seua.

"S'ha construït a escala mediàtica un expedient contra el nostre país per pretendre una crisi humanitària, que utilitze els conceptes de Nacions Unides per a una intervenció encapçalada pels Estats Units", va afirmar Maduro. Les seues paraules van arribar després que Trump insistira, també des de l'ONU, que "totes les opcions" segueixen damunt la taula pel que fa a Veneçuela, en una clara referència a la via militar. El mandatari nord-americà, en tot cas, també es va mostrar obert a reunir-se amb Maduro "si això ajudava Veneçuela".

En un discurs de 45 minuts, Maduro també ha demanat a les Nacions Unides que nomenen un delegat especial que investigue, de manera independent, l'atemptat amb drons que va patir a l'agost. El president de Veneçuela insisteix que l'atac es va planificar des dels Estats Units i també acusa Colòmbia de donar suport als resposables materials de l'atemptat.

D'altra banda, el president colombià, Iván Duque, va aprofitar la seua estrena en l'Assemblea General per cridar al món a "actuar i unir-se" per a detindre l'"èxode tràgic" de veneçolans que ha generat una "indignant" crisi humanitària. Sis països americans van remetre dimecres a la fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) una petició perquè investigue suposats crims de lesa humanitat a Veneçuela.

També et pot interessar