Macron i Trump xoquen a París pels plans sobre la defensa europea

Les discrepàncies entre tots dos tornaran a quedar en evidència demà, amb la decisió del mandatari dels Estats Units de no participar en el Fòrum per la Pau.

Emmanuel Macron (dreta) i Donald Trump durant la seua trobada en l'Elisi a París
Emmanuel Macron (dreta) i Donald Trump durant la seua trobada en l'Elisi a París / Christophe Petit Tesson (Efe)

Donald Trump i Emmanuel Macron mantenen una complexa relació. El president dels Estats Units, que es troba de visita a París per a commemorar el centenari de la Primera Guerra Mundial, torna a enfrontar-se al seu homòleg francés per les seues diferències sobre l'estratègia militar d'Europa.

Un polèmic tuit que Trump va llançar en aterrar a París, la nit divendres, va assentar les bases del desacord. “El president francés Macron acaba de proposar que Europa construïsca el seu propi exèrcit per a protegir-se a si mateixa dels Estats Units, Xina i Rússia. Molt insultant, però potser Europa deuria primer pagar la seua part equitativa de l'OTAN, que els Estats Units subvenciona enormement!”, va escriure.

Al president nord-americà li ha irritat una entrevista a Macron publicada aquesta setmana en la qual va animar Europa a crear un exèrcit per a protegir-se “fins i tot enfront dels Estats Units”, després de la decisió de Trump d'abandonar el tractat d'eliminació de míssils nuclears de mitjà i curt abast.

Després d'aquest desacord, a iniciativa de Macron, tots dos han tractat, en unes improvisades declaracions a la premsa, d'apropar postures abans de començar el seu cara a cara.

“Compartisc la visió del president Trump que necessitem un repartiment molt millor dins de l'OTAN i crec que les meues propostes per a la defensa europea són totalment congruents amb açò”, ha dit Macron.

Trump, que a penes ha respost a les mostres d'afecte en l'esquena i les cames que li ha prodigat el seu homòleg francés, ha deixat per al seu compte de Twitter la dialèctica bel·licosa i ha optat per un discurs apaivagador, encara que els seus gestos indicaren el contrari.

“Ens hem convertit en molt bons amics en aquests dos últims anys i tenim en comú moltes coses, potser més del que la gent creu (...). Aprecie el que diu sobre compartir les càrregues (militars). Volem una Europa forta, és molt important per a nosaltres”, ha dit.

Creació d'un exèrcit europeu

Macron no amaga que els seus plans per a una major integració europea passen per la creació d'un exèrcit comú, que permeta al continent emancipar-se de la tutela militar dels Estats Units. No obstant això, aquesta visió contradiu la del nord-americà, qui pretén que els països de l'OTAN incrementen la seua despesa militar fins al 2% del PIB, com estipula l'aliança atlàntica.

Un proper col·laborador del president francés, el president de l'Assemblea Nacional, Richard Ferrand, ha esmentat aquest dissabte que Trump parla com un “viatjant comercial”. Segons Ferrand, a Trump només li interessa “que Europa finance l'OTAN per a comprar armes nord-americanes”.

Absència al Fòrum per la Pau

Les discrepàncies entre tots dos tornaran a quedar en evidència demà, amb la decisió de Trump de no participar en el Fòrum per la Pau després de la cerimònia de record de l'armistici de 1918.

El mandatari francés ha concebut aquest encontre -en el qual sí que participaran la majoria dels més de 70 caps d'Estat i de Govern que s'esperen demà a París- per a impulsar el multilateralisme i la governança mundial.

Trump sí que estarà hui en el sopar en el Museu d'Orsay durant el qual Macron complimentarà els seus convidats. No obstant això, ha cancel·lat a última hora, a causa del mal temps segons la versió oficial, el seu desplaçament aquesta vesprada a un cementeri nord-americà prop de París.

També et pot interessar

stats