Macron promet a Zelenski iniciar en breu l'enviament de míssils a Ucraïna

Indignació per les declaracions del papa Francesc en què suggereix que els ucraïnesos haurien d'"hissar una bandera blanca i negociar". Zelenski contesta que "és Rússia qui ha de parar perquè acabe la guerra"

Soldat ucraïnés en el camp de batalla
Soldat ucraïnés en el camp de batalla / X: @ZelenskyyUa

El president francés, Emmanuel Macron, s'ha entrevistat per telèfon amb el seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, i ha reafirmat la voluntat de posar en marxa "ràpidament" la coalició d'alguns països europeus que entregaran a Kíiv míssils i bombes de mitjà i llarg abast.

La presidència francesa ha realçat en la seua nota el suport del cap d'Estat francés a la iniciativa de la República Txeca d'adquirir municions fora de la UE dedicades a l'Exèrcit ucraïnés en la seua guerra contra Rússia.

Així mateix, ha reafirmat el suport de Macron a la coalició de països que donen suport a l'enviament d'artilleria pesant a Kíiv, liderada per París i Washington i anunciada al començament d'any.

Macron i Zelenski "han coincidit a avançar en cinc àrees d'acció identificades en la cimera de suport a Ucraïna: la ciberdefensa, l'eliminació de mines antipersones, el manteniment i la coproducció d'armament a Ucraïna i el suport als països veïns de Rússia perquè blinden les seues fronteres", indica l'Elisi.

Indignació amb el papa Francesc

Les declaracions del papa Francesc a la Radiotelevisió Suïssa en les quals suggereix que els ucraïnesos haurien de tindre el coratge d'"hissar una bandera blanca" i "negociar" per a aconseguir la fi del conflicte ha despertat una onada d'indignació a Ucraïna.

"La nostra bandera és groga i blava. Aquesta és la bandera per la qual vivim, morim i persistim. Mai hissarem cap altra bandera", ha assegurat el ministre ucraïnés d'Afers Estrangers, Dmitró Kuleba, en un missatge en el seu compte d'X.

Per la seua seua, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha declarat que "la bogeria russa ha de perdre la guerra" i ha assegurat que el seu país està fent tots els possibles perquè així siga.

"Si els assassins i torturadors russos no avancen cap a Europa és només perquè els paren ucraïnesos amb armes a la mà sota la bandera blava i groga", ha dit Zelenski en referència a l'ensenya nacional ucraïnesa.

El cap de l'Estat ucraïnés ha afegit que a Ucraïna hi havia moltes parets blanques de cases i d'esglésies que ara estan cremades i destrossades pels projectils russos. "I això parla de forma molt eloqüent sobre qui ha de parar perquè acabe la guerra", ha dit Zelenski.

Onze ferits en un bombardeig rus a la regió de Donetsk

D'altra banda, la Fiscalia General ucraïnesa ha informat que almenys 11 persones han resultat ferides i 17 edificis de diverses plantes i 27 vehicles han resultat danyats en un bombardeig rus en la matinada de diumenge a la ciutat de Mirnograd, a la regió de Donetsk, a l'est d'Ucraïna.

Mentrestant, el Ministeri de Defensa rus ha informat en el seu comunicat de guerra diari que el seu exèrcit va avançar i va ocupar posicions més avantatjoses durant les últimes 24 hores en els sectors de Kúpiansk, Donetsk i Avdíivka.

També et pot interessar

stats