Macron nomena primer ministre el conservador Jean Castex després de dimitir Édouard Philippe

De perfil tècnic, el nou cap del govern francés ha sigut l'encarregat de gestionar la desescalada del confinament.

El nou primer ministre francés, Jean Castex, eixint del palau de l'Elisi
El nou primer ministre francés, Jean Castex, eixint del palau de l'Elisi / Gonzalo Fuentes (Efe)

El conservador Jean Castex serà el nou primer ministre de França, després que el president, Emmanuel Macron, l'haja designat per a substituir Édouard Philippe al capdavant del govern del país. El fins ara primer ministre ha presentat la dimissió del govern francés en bloc aquest divendres de matí, però la remodelació governamental es donava per descomptada després de la segona volta de les municipals del diumenge passat.

Jean Castex ha ocupat diversos càrrecs de segon nivell en diversos ministeris com a alt funcionari i, fins ara, era l'encarregat de gestionar la desescalada del confinament per la crisi del coronavirus.

Amb l'elecció, Macron aposta per un perfil tècnic, un home a l'ombra que fins fa uns mesos a penes era conegut pel públic, per a dirigir el gir que vol donar al seu nou mandat en els dos anys que queden fins a les presidencials. Un canvi de direcció cap a una política més social i amb un component més ecològic.

Castex, nascut fa 55 anys en el sud-oest de França, ha sigut des de 2008 l'alcalde de Prada de Conflent (Pirineus Orientals), municipi pròxim a la frontera amb Espanya. Abans de dissenyar la desescala al país gal, la seua funció era coordinar les diferents administracions implicades en l'organització dels Jocs Olímpics de París de 2024.

Ha tingut diversos llocs regionals, però de manera intermitent havia fet el salt a París per a ocupar llocs de segon rang, com el de secretari general adjunt de la Presidència sota Nicolas Sarkozy entre 2011 i 2012.

Molt benvolgut per la seua capacitat de gestió, tant entre polítics de dretes com d'esquerres, el seu nomenament és interpretat com un pas al capdavant del mateix Macron, que ha optat com a primer ministre per un gestor més que per un polític.

Philippe, que ha passat tres anys al capdavant del govern francés, abandona el càrrec amb elevades quotes de popularitat i diumenge que ve serà oficialment elegit alcalde de Le Havre, després d'haver guanyat les municipals diumenge passat.

També et pot interessar

stats