Macron afronta una nova crisi de govern amb un rècord històric d'impopularitat

Només el 31% de la població aprova la gestió del president francés 16 mesos després d'haver estat elegit amb el 66% dels vots.

Imatge d'arxiu del president de França
Imatge d'arxiu del president de França / Charles Platiau (Reuters)

 El president de França, Emmanuel Macron, ha optat per canvis menors per a resoldre la dimissió de dos dels seus ministres més populars. La renúncia per sorpresa dels titulars d'Ecologia i d'Esports, Nicolas Hublot i Laura Flessel, ha obligat Macron a buscar substituts. Al capdavant d'Ecologia estarà François Rugy, fins ara president de l'Assemblea, un polític professional procedent del centre-esquerra ecologista. D'Esports, s'encarregarà l'exnadadora d'origen romanés Roxana Maracineanu.

És la tercera crisi de govern en 16 mesos i Macron descarta així una remodelació profunda del seu gabinet en un moment en què la seua popularitat ha caigut a un nivell més baix fins i tot que el del seu predecessor, el socialista François Hollande.

Només el 31% dels francesos aprova la gestió d'Emmanuel Macron 16 mesos després de ser elegit amb el 66% del vot, segons l'últim sondeig de Paris Match, una font de referència en aquestes qüestions. 

16 mesos després de ser elegit, François Hollande encara comptava amb un 32 % d'opinions positives i, Nicolas Sarkozy, el 35%.

Els autors del sondeig vinculen aquesta baixada amb l'escàndol protagonitzat pel seu agent de seguretat Alexandre Benalla, que es va fer públic al juliol i va obligar Macron a sotmetre's a dos mocions de censura presentades per la dreta i l'esquerra.

També hauria influït la dimissió per sorpresa del seu ministre d'Ecologia, el líder ecologista i expresentador de televisió Nicolas Hulot, decepcionat pels obstacles per a posar en marxa els seus objectius mediambientals. 

Però, sobretot, segons els autors del sondeig, l'afonament del president de França està relacionada amb la decepció dels electors amb la personalitat de Macron. I la prova és que el seu primer ministre, Edouard Philippe, només ha caigut tres punts percentuals respecte de l'anterior sondeig i manté una popularitat del 35%. 

També et pot interessar

stats