Lula ja està a la presó

Ha passat més de 24 hores atrinxerat a la seu dels sindicats, però finalment s'ha entregat a la policia federal per a complir condemna.

Moment en què Lula da Silva s'entrega a la policia federal brasilera
Moment en què Lula da Silva s'entrega a la policia federal brasilera / Antonio Lacerda (EFE)

Luiz Inácio Lula da Silva s'ha entregat a la policia federal brasilera prop d'un dia després del termini marcat pel jutge. Haurà de complir una condemna de 12 anys de presó per corrupció i blanqueig de diners. "Vaig cometre un crim: dur els pobres a la universitat, permetre que es compren cotxes i que tinguen menjar", ha dit el líder històric de l'esquerra brasilera en el discurs instants abans d'entregar-se. Lula és, segons els sondejos, el candidat millor situat per a les eleccions presidencials de l'octubre a les quals, de moment, ja no es podrà presentar. 

Des de Sao Paulo, han traslladat Lula per via aèria a la ciutat de Curitiba, la capital de l'estat de Paranà, al sud del país, on està la presó en què complirà la condemna. Serà en una cel·la de 15 metres quadrats, individual, un privilegi atorgat per la seua condició d'expresident. A Curitiba l'esperaven centenars d'oponents polítics que han celebrat amb coets i petards el seu ingrés en presó. També s'hi manifestaven els partidaris, contra els quals ha carregat la policia amb gasos lacrimògens. Hi ha hagut nou ferits.

La policia dispersa els partidaris de Lula da Silva, concentrats davant de la presó on complirà condemna l'expresident del Brasil / Rodolfo Buhrer (Reuters)

Els actuals dirigents del Partit del Treball, que històricament ha liderat Lula, diuen que no pararan les mobilitzacions fins que isca de la presó. Anuncien acampades a Brasília i a Curitiba. En aquesta ciutat un jutge ha prohibit expressament les concentracions. Mentrestant, els advocats de Lula mantenen una activitat frenètica perquè creuen que encara hi ha una oportunitat davant del Tribunal Suprem brasiler perquè Lula recupere la llibertat.

També et pot interessar

stats