Lula ix de presó un any i set mesos després

L'expresident brasiler ha acusat la justícia, la policia i l'Estat d'intentar “criminalitzar” l'esquerra pels 580 dies que ha romàs empresonat.

Foto de portada: Hedeson Alves (Efe)

L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva, de 74 anys, ha eixit de la presó de Curitiba on complia una condemna per corrupció des de feia un any i set mesos.

Lula, que ara recorrerà la seua condemna en llibertat, ha abandonat la presó a peu, acompanyat pels seus advocats, la seua actual parella i alguns dels seus principals correligionaris. Centenars de simpatitzants s’han apropat fins als voltants de la seu policial per a rebre el líder socialista al crit de “Lula lliure!”.

El jutge Danilo Pereira Jr va decretar poc abans la seua llibertat, d'acord amb una decisió del Suprem Tribunal Federal. Aquest va declarar inconstitucional la presó d'una persona condemnada abans que s'esgoten tots els recursos en la justícia, com és el cas de Lula i de vora 5.000 presos més.

Lula complia una pena de 8 anys i 10 mesos de presó, ratificada en tres instàncies diferents, per corrupció passiva i blanqueig de capitals. L’havien trobat culpable de rebre un apartament en el balneari paulista de Guarujá a canvi de favors polítics a la constructora OAS.

A més de la condemna pel conegut com a cas Triplex, sobre Lula ja pesa una altra pena de 12 anys i 11 mesos de presó més en un cas molt similar, però dictada fins ara en primera instància i encara no confirmada en la segona.

Encara que ara quede en llibertat, Lula continua estant impedit de concórrer en unes eleccions, perquè la llei brasilera impedeix que condemnats en segona instància, com és el seu cas, puguen presentar-se a un càrrec electiu.

Lula diu que s’ha intentat criminalitzar l’esquerra

Lula ha acusat la justícia, la policia i l'estat brasiler d'intentar “criminalitzar” l'esquerra pels 580 dies que ha romàs empresonat.

Les seues primeres paraules van ser per a agrair el suport dels militants que durant un any i set mesos van acampar a les portes de la seu de la Policia Federal en senyal de solidaritat.

A més, va aprofitar per a criticar durament els integrants de l'operació Lava Jato, la més gran contra la corrupció en la història del Brasil. També va atacar Sergio Moro, el jutge que el va condemnar en primera instància i que actualment és ministre de Justícia en el govern del president Jair Bolsonaro, principal detractor polític de Lula.

“Isc d'ací amb un gran sentiment d'agraïment. Vull provar que aquest país pot ser molt millor quan tinga un govern que no mentisca en Twitter com fa Bolsonaro”, ha dit.

També et pot interessar

stats