Lula da Silva continuarà en presó

El president del Tribunal Regional ha suspés l'orde de llibertat decretada pel jutge de guàrdia.

Lula da Silva continuarà en presó
Lula da Silva continuarà en presó

El president del Tribunal Regional Federal de la Quarta Regió (TRF-4), Carlos Thompson Flores, ha suspés finalment la decisió que concedia la llibertat a l'expresident del Brasil, Lula da Silva, després d'una pugna judicial entre diferents magistrats. 

Favreto va argumentar la decisió al·legant que la presó de l'expresident li impedeix exercir els seus drets com a precandidat a la presidència de la República, un fet que va considerar com un episodi "nou" que cal tindre en compte respecte de la decisió de posar-lo en llibertat.

Prèviament, el jutge federal de guàrdia del TRF-4, Rogério  Favreto, havia decidit, inesperadament, concedir a Lula l'habeas corpus sol·licitat per diputats del Partit dels Treballadors (PT).

Aquesta mesura va ser aplaudida per la formació d'esquerres, però, alhora, va generar una gran polèmica i una allau de reaccions en l'àmbit judicial.

El jutge federal Sérgio Moro, el qual va condemnar l'any passat l'expresident brasiler en primera instància a 9 anys i sis mesos per un delicte de corrupció, va qüestionar la competència de Favreto  per a ordenar l'excarceració de Lula. 

Tanmateix, el jutge de guàrdia va reaccionar immediatament i va defendre, en un nou document, l'alliberament de manera urgent de l'expresident.

Poc després, el jutge João  Gebran Neto, instructor de l'operació contra la corrupció Lava Jato, i que havia condemnat Lula en segona instància a 12 anys i un mes per corrupció passiva i blanqueig de diners, va bloquejar l'orde de llibertat i va determinar la continuïtat de Lula a la presó.

La batalla judicial es va intensificar i, en un nou acte,  Favreto hi va insistir i va ordenar que Lula fora posat en llibertat en el termini d'una hora, però la Policia Federal no va actuar a causa de la contradicció entre les actuacions dels dos jutges.

Finalment, el president del TRF va resoldre que la decisió sobre la llibertat de Lula no és competència del jutge de guàrdia, sinó de l'instructor de la Lava Jato en segona instància.

Lula, líder en totes les enquestes

Quan falten només tres mesos per a la celebració dels comicis presidencials, Lula lidera totes les enquestes malgrat que està arrestat i que es troba virtualment inhabilitat perquè la llei electoral impedeix que els condemnats en segona instància es postulen a qualsevol càrrec electiu.

El PT ha reiterat la candidatura del seu principal líder i ha insistit que no té un pla alternatiu per als comicis d'octubre. El president del partit, Gleisi  Hoffmann, ha criticat durament la decisió de mantindre Lula en presó, i ha  assenyalat que "tot val" per a "perjudicar" l'expresident i, en conseqüència, "la democràcia i el poble brasiler".

Mentrestant, Lula, que va governar el Brasil entre el 2003 i el 2010, continua arrestat i en una cel·la aïllada de la resta de presos en la seu de la Policia Federal de Curitiba, capital de l'estat de  Paranà i epicentre de l'operació Lava Jato, que l'ha portat a presó.

També et pot interessar

stats