Londres celebra els 25 anys de pau a l'Ulster, malgrat l'amenaça de dissidents de l'IRA

L'històric pacte signat el 10 d'abril de 1998 va contribuir a "posar fi a vora 30 anys" de conflicte, després de causar més de 3.500 morts, segons ha recordat el ministre britànic per a Irlanda del Nord

Pal de telègraf a Irlanda del Nord
Pal de telègraf a Irlanda del Nord / Cathal McNaughton (Reuters)

El ministre britànic per a Irlanda del Nord, Chris Heaton-Harris, va assegurar aquest dilluns que l'acord del Divendres Sant de fa 25 anys, ha portat la pau a la regió, malgrat que un "nombre reduït" de dissidents de l'IRA oposats a la via democràtica encara està implicat en accions terroristes.

L'històric pacte signat el 10 d'abril de 1998, ha recordat, va contribuir a "posar fi a vora 30 anys" de conflicte, després de causar més de 3.500 morts, i "va trencar moltes de les barreres" que mantenien "dividides" les comunitats tradicionalment enfrontades, la unionista probritànica i la nacionalista proirlandesa.

"Va permetre que una generació haja crescut en pau, en una societat cada vegada més pròspera que està fent passos cap a la reconciliació", va destacar Heaton-Harris en un articule escrit per al diari Belfast Telegraph.

El titular per a la província va insistir que l'acord del Divendres Sant va oferir a "Irlanda del Nord un nou començament", si bé les recents accions terroristes perpetrades per dissidents del ja inactiu Exèrcit Republicà Irlandés (IRA) és "un clar avís" que "volen que tornem als foscos dies del passat".

La policia nord-irlandesa (PSNI) ha comunicat que disposen d'"informació fiable d'intel·ligència" sobre plans de grups dissidents republicans per a atemptar Dilluns de Pasqua, en la vespra de l'arribada a Belfast del president estatunidenc, Joe Biden, i del primer ministre britànic, Rishi Sunak, que celebraran a la capital el 25 aniversari de l'acord.

Així mateix, el govern de Londres ja va elevar el passat mes de març el nivell de l'amenaça terrorista a Irlanda del Nord de "considerable" a "greu" davant el perill d'accions de dissidents republicans, poc després que l'escissió Nou IRA va tractar d'assassinar a tirs a un policia.

Heaton-Harris acompanyarà a Sunak i Biden en els actes commemoratius d'aquest aniversari, entre els quals no està programada una visita al castell de Stormont, seu de l'Assemblea autònoma nord-irlandesa i el govern de la qual de poder compartit està suspés des de fa més d'un any pel rebuig de l'unionisme als arranjaments del Brexit per a la regió.

Biden, d'origen irlandés, es desplaçarà el dimecres 12 d'abril, a Dublín per a continuar a la República d'Irlanda la gira de quatre dies per l'illa, on té previst reunir-se amb els seus avantpassats en els comtats de Louth i Maig.

Sobre això, Heaton-Harris ha indicat que la brevetat de la visita del president estatunidenc a l'Ulster, de menys d'un dia, no ha de ser interpretada com un "desfavor".

També et pot interessar

stats