Localitzen una fossa clandestina amb 166 cranis a l’estat mexicà de Veracruz

El fiscal ha sol·licitat a les persones amb familiars desapareguts que denuncien i presenten mostres per a la creació de perfils genètics.

La fiscalia compareix aquest dijous a l’estat de Veracruz
La fiscalia compareix aquest dijous a l’estat de Veracruz / Europa Press

Una nova fossa comuna clandestina amb almenys 166 cranis i altres restes humanes ha sigut localitzada aquest dijous en l’estat mexicà de Veracruz, segons ha informat el fiscal estatal, Jorge Winckler.

El funcionari ha informat que fa un mes es van iniciar els treballs de revisió en una fossa de 300 metres quadrats i, encara que faran pública la ubicació exacta, fa un parell de setmanes el col·lectiu Solecito, organització que busca persones desaparegudes, va revelar haver rebut informes d’una enorme fossa en el port de Veracruz.

Es tracta del segon cementeri clandestí més gran descobert allí, ja que el primer va ser localitzat fa dos anys en el predi conegut com a Colinas de Santa Fe, del port de Veracruz, on el col·lectiu Solecito va situar 299 cossos soterrats.

Winckler ha explicat que fins ara s’han trobat 166 cranis i altres restes inhumades clandestinament, que se suposa que feia dos anys que estaven allà. S’han recollit més de 200 peces de roba i 114 identificacions, així com altres objectes personals de les víctimes.

Així mateix, el fiscal ha avançat que es presentarà a col·lectius que busquen familiars de desapareguts un catàleg fotogràfic del que s’ha trobat. “Exhortem totes les persones que tenen un familiar desaparegut i que encara no han presentat denúncia a acostar-se a la Fiscalia General de l’Estat per a prendre mostres per a la creació de perfils genètics”, va declarar.

Així mateix, va precisar que es va sol·licitar la col·laboració de la Divisió Científica de la Policia Federal a fi d’identificar aquestes restes.

Guerra oberta contra el càrtel de la droga

En l’última dècada, l’estat de Veracruz ha estat sumit en una guerra entre càrtels de la droga i les persecucions que han fet forces federals, estatals i municipals. Tot ha deixat una mitjana de mil morts cada any.

Des de 2010 fins a finals de 2017, les organitzacions civils de localització de desapareguts i autoritats han trobat 343 fosses comunes plenes de víctimes del crim organitzat. Les inhumacions irregulars que es van localitzar en 44 dels 212 municipis de Veracruz van descobrir 225 cossos, 335 cranis i més de 30.600 fragments ossis humans.

També et pot interessar

stats