La lluita per convocar testimonis centra la nova fase de l’‘impeachment’ a Trump

Nombrosos càrrecs diplomàtics aporten documentació que presumptament l’inculpen de pressionar l’executiu d’Ucraïna per a investigar els seus rivals polítics.

El president dels Estats Units, Donald Trump, escolta el seu assessor de seguretat nacional, John Bolton, en una imatge d’arxiu
El president dels Estats Units, Donald Trump, escolta el seu assessor de seguretat nacional, John Bolton, en una imatge d’arxiu / Leah Millis (Reuters)

La convocatòria de testimonis centra el judici polític del president dels Estats Units, Donald Trump. Nombrosos càrrecs diplomàtics han aportat documentació que presumptament l’inculpen de pressionar l’executiu d’Ucraïna per a investigar els seus rivals polítics. Ara, defensors del governant rebutgen més testimoniatges perquè “posa en joc la seguretat nacional”, mentre que el partit demòcrata adverteix que aquesta postura deslegitima el procés d’impeachment.

La nova fase oberta consisteix en la formulació de preguntes per part dels senadors, a través del president Tribunal Suprem, John Roberts, als fiscals de l’acusació demòcrata i a l’equip legal de Trump. Com era lògic, moltes de les preguntes suposen tota una declaració política a favor de l’absolució, en el cas dels republicans, o posar en dubte l’actuació del president, en el cas dels demòcrates.

Les investigacions contra Trump començaren arran de les denúncies a una conversa telefònica entre ell i l’homòleg d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. Suposadament, el mandatari dels Estats Units li va demanar que obrira una investigació per corrupció contra l’exvicepresident Joe Biden, favorit per a convertir-se en el seu rival demòcrata en les eleccions de novembre, i contra el fill d’ell. Segons els demòcrates, Trump va condicionar el lliurament de quasi 400 milions de dòlars d’ajuda militar a Ucraïna.

Ara està acusat d’abús de poder per sol·licitar a una nació estrangera interferir en les eleccions per al seu propi interés polític, així com d’obstrucció al Congrés per la negativa a permetre el testimoniatge de funcionaris i exfuncionaris del seu gabinet. Entre aquests estan l’exassessor de Seguretat Nacional, John Bolton, i el cap de gabinet de la Casa Blanca, Mick Mulvaney, els quals van estar presents en la telefonada. No obstant això, Patrick Philbin, de l’equip de defensa del mandatari, va assegurar que això crearia un greu precedent perquè “mantindre la confidencialitat de les comunicacions és essencial per a la seguretat nacional”.

Prohibeixen un llibre amb informació classificada

Sense saber en què quedaran les peticions de convocar testimonis, la Casa Blanca sembla haver començat a protegir-se de potencials danys futurs. En una carta a l’advocat de Bolton filtrada als mitjans, un alt càrrec del Consell de Seguretat Nacional va prohibir l’exassessor la publicació, tal com està, d’un llibre que prepara perquè “sembla contindre quantitats significatives d’informació classificada”.

Segons extractes obtinguts per The New York Times, Bolton assegura que Trump li va dir que volia congelar l’assistència de seguretat a la Ucraïna fins que l’ajudaren amb les investigacions als Biden, acusacions que ha negat el president.

També et pot interessar

stats