La lluita de Britney Spears per a reprendre el control de la seua vida

La cantant declara per primera vegada per a demanar el final dels tretze anys sota la tutela del seu pare 

La lluita de Britney Spears per a reprendre el control de la seua vida

Aquest dimecres Britney Spears fa un pas endavant per a alliberar-se de la tutela del seu pare. La cantant, que enguany compleix quaranta anys, declara per primera vegada davant el Tribunal Superior de Califòrnia, a Los Angeles, sobre la seua custòdia parental, obligada per presumptes col·lapses mentals.

La cantant, ballarina, compositora, model, actriu i dissenyadora de moda ha estat tretze anys sota un rígid control parental, imposat per la justícia per presumptes problemes de salut mental. Durant aquest període el seu pare i tutor, Jamie Spears, ha exercit un ferri control sobre la seua vida i els seus diners.  

2008: l’any que perd el control de la seua vida

El calvari de Britney va començar el 2008, quan va ser hospitalitzada en dues ocasions i va rebre atenció psiquiàtrica. En aquest any, la justícia va ordenar que la cantant estaria sota la tutela del seu pare, que li permetria tant a ell com a un advocat prendre el control dels seus assumptes personals i laborals. Cal dir que en cap moment s’han fet públics quins tipus de problemes mentals pateix la cantant. 

A pesar de no tindre cap poder de decisió sobre la seua vida, en desembre va publicar el seu disc Circus i l’any següent va fer una gira mundial per a promocionar-lo. En els deu anys següents, va llançar tres discs més i va fer diverses gires mundials, fins que el 2019, Britney va anunciar una “pausa laboral indefinida” i va cancel·lar la seua residència per a actuar a Las Vegas. 

Què significa estar sota tutela parental?

Un tribunal decideix que una persona ha d’estar sota la tutela d’una persona o entitat per a protegir i administrar la seua vida personal i econòmica quan considera que aquesta no és capaç d’administrar els seus propis assumptes. Això comporta que el tutor pot atendre les seues necessitats diàries, administrar les seues finances o fer transaccions bancàries. Aquesta figura jurídica sol acordar-se en ancians o persones amb discapacitats físiques o mentals, ja siguen temporals o permanents. 

Moviment #FreeBritney

El 2019 l’artista va entrar en un centre de salut mental assegurant que es prenia un temps de descans, però va ser la llavor que va originar el moviment #FreeBritney, iniciat pels seus fans, que creien que estava sent retinguda contra la seua voluntat per decisió del seu pare. Els seus fans han sostingut aquesta campanya, amb la que demanen que siga alliberada. 

En aquest any Jamie Spears es va apartar temporalment del rol de supervisió pels seus propis problemes de salut, però la cantant continua estant sota el control de la tutela. 

“No sé si tornaré a pujar a un escenari”

L’anomenada princesa del pop, que no actua en públic des de 2018, va assegurar la setmana passada, en una publicació en Instagram, que no sabia si tornaria a pujar a un escenari. “Estic passant-m’ho bé ara mateix”, ha dir la cantant.  

En el seu haver té més de cent milions de discos venuts en tot el món, cosa que la converteix en una de les artistes musicals amb major demanda de la història. 

També et pot interessar

stats