La llei de mercat intern, que amenaça l'acord del Brexit, supera el primer tràmit parlamentari

Boris Johnson la justifica en la necessitat d'assegurar la relació comercial amb Irlanda del Nord.

El primer ministre britànic Boris Johnson, durant el debat parlamentari
El primer ministre britànic Boris Johnson, durant el debat parlamentari / Jessica Taylor (Reuters)

La llei de mercat intern, que el govern britànic vol aprovar en contra del que es va pactar amb la Unió Europea en l'acord del Brexit ha passat còmodament el primer test parlamentari. El govern conservador de Boris Johnson ha fet valdre la majoria absoluta a la Cambra dels Comuns per a assegurar la victòria en la votació, que ha rebut el suport de 340 diputats i el rebuig de 263. La majoria també ha tombat una esmena dels laboristes a la totalitat del text.

La prova de foc arribarà la pròxima setmana, quan està previst que es voten les esmenes sobre Irlanda del Nord, l'origen del conflicte, ja que aquest apartat de la norma suposa la vulneració unilateral dels acords amb la Unió Europea.

En el debat previ a la votació el primer ministre ha argumentat que la UE vol estendre el protocol sobre les fronteres d'Irlanda del Nord, per a influir sobre el Regne Unit en les negociacions per a un acord de lliure comerç. Johnson ha justificat la controvertida llei en la necessitat de tindre una "assegurança" perquè Irlanda del Nord puga quedar deslligada comercialment de la resta del país, en cas que fracasse l'acord entre Londres i Brussel·les.

El govern britànic no invocaria aquesta opció si finalment hi ha consens amb la UE abans del 31 de desembre, data límit per a l'entesa, i en tot cas, ho consultaria abans al Parlament, segons ha avançat el primer ministre al parlament. Amb aquest compromís s'acosta al plantejament de l'esmena que ha presentat el seu company de partit, Bob Neill, al voltant de la qual amenaça d’aglutinar les veus discrepants dels tories, cada vegada més nombroses, en la votació clau. Els crítics argumenten que el projecte de llei viola el dret internacional.

També et pot interessar

stats