#LightUpUkraine: Zelenski insta a apagar les llums dimecres en solidaritat amb el poble d'Ucraïna

La campanya, que també aspira a recaptar fons amb què proveir de generadors elèctrics els hospitals, coincideix amb la visita de Putin a Bielorússia, amb la qual manté una aliança militar

UKRAINE-CRISIS/CHRISTMAS
Una dona es fotografia al costat de l'arbre de Nadal de la plaça Sofiiskva de Kíiv / Valentyn Ogirenko (Reuters)

Apagar les llums en solidaritat amb Ucraïna. És l'objectiu de #LightUpUkraine (#Il·luminaUcraïna), la campanya internacional impulsada per Ucraïna en solidaritat amb la ciutadania, que resisteix la invasió russa amb talls intermitents d'electricitat, sovint a temperatures per davall de zero graus, després dels atacs indiscriminats contra la xarxa d'energia.

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha convidat institucions i ciutadans de tot el món a sumar-s'hi aquest dimecres, 21 de desembre. Monuments de tot el món, com el centre Rockefeller de Nova York, la londinenca plaça de Trafalgar o l'Ajuntament de París ja han confirmat que participaran en la iniciativa, segons un comunicat difós pel govern ucraïnés.

La campanya també aspira a recaptar almenys deu milions de dòlars per a finançar la compra d'un miler de generadors elèctrics, per a garantir el funcionament dels hospitals ucraïnesos. "Necessitem el vostre suport. Cada metge obligat a operar en la foscor. Cada pare i cada mare que fa tot el possible per donar a les seues famílies el que necessiten, fins i tot en la foscor. Cada ucraïnés que té fe en la llibertat, malgrat la foscor", ha manifestat Zelenski.

La iniciativa té lloc en ple estancament del conflicte armat, amb les tropes replegades en els fronts en vespres de l'arribada de l'hivern i sense cap gest de les parts, sobretot de la potència invasora, que aventure una mínima oportunitat per a la pau. L'ONU no és optimista sobre una solució a mitjà termini. "No ens fem il·lusions que una vertadera negociació de pau siga possible en un futur immediat", ha lamentat el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

Putin visita Bielorússia

A l'altra banda de la frontera nord ucraïnesa, els presidents de Bielorússia i Rússia, han mantingut una reunió que ha tornat a encendre l'especulació sobre una eventual implicació de les tropes de Minsk en el conflicte. Lukaixenko i Putin, que no visitava el país veí des del 2019, han abordat les fases fins a una millor integració de les xarxes energètiques dels països, a fi de proveir de gas barat Bielorússia, però han guardat silenci sobre qualsevol iniciativa militar, més enllà dels entrenaments de tropes russes en sol bielorús. Segons el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, les informacions sobre la implicació de les tropes bielorusses a Ucraïna "són especulacions infundades i absurdes".

Medvédev insta el Regne Unit a marxar de les Malvines

Menys contingut ha estat l'expresident rus i actual vicepresident del Consell de Seguretat, Dmitri Medvédev, que ha barrejat la felicitació a l'Argentina pel Mundial de futbol amb una crida al Regne Unit a "anar-se'n de les illes Malvines". Reaccionava Medvéded a les declaracions del primer ministre britànic, Rishi Sunak, que ha condicionat les negociacions de pau a Ucraïna al fet que Rússia "s'haja retirat dels territoris conquistats".

"El millor és que els britànics se'n vagen finalment de les illes Malvines i les retornen als argentins. Les Falklands no són el Regne Unit, sinó l'Argentina. I felicite la selecció de l'Argentina per la merescuda victòria en futbol. Mantinguem-nos així en política exterior", ha escrit l'expresident rus en el seu compte de Telegram.

El president rus, Vladímir Putin i el de Bielorússia, Alexander Lukashenko, encaixen mans durant la visita del primer a Minsk
El president rus, Vladímir Putin i el de Bielorússia, Alexander Lukashenko, encaixen mans durant la visita del primer a Minsk / Sputnik (Reuters)

També et pot interessar

stats