Els líders de la Unió Europea neguen a Theresa May reobrir l'acord sobre el Brexit

A més, exigeixen claredat sobre les garanties que May demana perquè la solució d'emergència a la frontera irlandesa no bloquege la ratificació del pacte.

Els líders de la Unió Europea neguen a Theresa May reobrir l'acord sobre el Brexit
Els líders de la Unió Europea neguen a Theresa May reobrir l'acord sobre el Brexit / Oliver Hoslet (Efe)

Els 27 líders de la Unió Europea (UE) han deixat clar a la primera ministra britànica, Theresa May, que rebutgen qualsevol fórmula que passe per reobrir l'acord del Brexit per a guanyar suports al Parlament britànic. També han exigit claredat sobre les “garanties” que demana perquè la solució d'emergència a la frontera irlandesa no bloquege la ratificació del pacte. Les conclusions també recorden que el 'bacsktop' és una xarxa de seguretat per evitar una “frontera dura” a l'illa d'Irlanda i protegir la integritat del mercat únic.

“No hi haurà més obligacions legals imposades a la UE, això està totalment clar. Podem aportar algunes clarificacions però no hi haurà renegociacions”, ha defensat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, al final de la cimera europea.

Tot i això, com a concessió a May, els líders reiteren que el pla d'emergència per a la frontera irlandesa s'aplicarà, en cas de ser necessari, de manera “temporal”, només i fins que siga substituït per un acord millor que evite la frontera física amb controls policials i duaners.

El cap de l'executiu comunitari ha definit el treball de May a Londres com un “combat virtuós i valent”. Tot i això, ha recalcat la necessitat de desmentir la idea que promou al Regne Unit que és possible renegociar algunes disposicions del Tractat de Retirada. “Ens trobem en un debat de vegades nebulós, imprecís, i m'agradaria que sobre aquest punt hi haja aclariments”, ha indicat Juncker.

En aquest context, Juncker ha informat que la Comissió presentarà, el dimecres 19 de desembre, els plans de contingència en els quals treballa Brussel·les per a fer front a l'eventualitat d'un Brexit caòtic per la manca d'acord en les disposicions del divorci.

També et pot interessar

stats