Els líders de la UE tractaran de repartir els alts càrrecs malgrat les seues diferències

A la cimera d'aquest dijous també contemplen una discussió sobre el full de ruta a llarg termini en la lluita contra el canvi climàtic.

Els líders de la UE tractaran de repartir els alts càrrecs malgrat les seues diferències
Els líders de la UE tractaran de repartir els alts càrrecs malgrat les seues diferències

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea estan citats a una cimera aquest dijous per a intentar tancar un acord sobre el repartiment dels alts càrrecs del bloc per a la pròxima legislatura. Es tracta d'un repte que afronten amb "diferents opinions i diferents interessos", segons assegura el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

L'Europarlament reclama que el pròxim president de la Comissió Europea siga un dels cap de llista dels partits europeus a les eleccions de maig però els líders rebutgen automatismes i exploren altres perfils. A banda del nou cap de l'executiu comunitari, els vint-i-huit aspiren a pactar també el president del Consell i del Banc Central Europeu, així com l'alta representació de Política Exterior i, de manera indirecta, la presidència de l'Eurocambra.

Encara que la cimera començarà a la vesprada, molts dels líders estan ja a Brussel·les des de primera hora del matí per a mantenir trobades bilaterals i tractar de salvar els principals esculls. Una d'aquestes serà entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg portugués, Antonio Costa, els dos del grup socialdemòcrata.

Fi de les emissions el 2050

A més del debat sobre el repartiment d'alts càrrecs en l'àmbit comunitari, els líders europeus contemplen una discussió sobre el full de ruta a llarg termini en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, està oberta la possibilitat que es comprometen a eliminar les emissions de diòxid de carboni (CO2) per l'any 2050.

Els caps d'estat i de govern ja van abordar aquesta qüestió en la reunió de març i van ser incapaços de posar-se d'acord en la data. Des de llavors, l'"ànim" de les capitals ha canviat i ara hi ha una "majoria aclaparadora" a favor d'establir l'any 2050 com a termini per a aconseguir-ho, segons ha afirmat un alt funcionari europeu.

També et pot interessar

stats