Els líders europeus donen suport al nou acord del Brexit sense considerar una pròrroga

La UE i el Regne Unit han arribat a un pacte amb una solució consensuada per a Irlanda del Nord.

El primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar parla durant la conferència del Summit en companyia del president de la CE, Jean-Claude Juncker, el president del Consell Europeo. Donald Tusk i el responsable de la negociació del Brexit, Michel Barnier
El primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar parla durant la conferència del Summit en companyia del president de la CE, Jean-Claude Juncker, el president del Consell Europeo. Donald Tusk i el responsable de la negociació del Brexit, Michel Barnier / Francois Lenoir (Reuters)

Els líders de la Unió Europea han donat suport al nou acord del Regne Unit per a l’eixida ordenada del marc comunitari, sense abordar la possibilitat que el Brexit s’estenga més allà del 31 d'octubre si el Parlament britànic rebutja el pacte.

D’aquesta manera els líders dels vint-i-set països comunitaris han donat suport a un nou acord sobre la retirada del Regne Unit de la UE i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica (Euratom), segons un annex a les conclusions de la cimera que se celebra aquest dijous i divendres a Brussel·les.

Aquest dijous la Unió Europea i el Regne Unit han firmat un acord "just" i "equilibrat" per al Brexit, segons ha anunciat a través del seu compte de Twitter el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. En una carta adjunta al missatge, ha informat d'una solució pactada per a Irlanda del Nord, l'entrebanc més gran de les negociacions.

Johnson confia que el Parlament britànic aprove l'acord

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha assegurat que confia que el Parlament britànic done suport a l’acord del Brexit i ha afegit que és un "molt bon" pacte per a tot el país. "Confie molt que quan els meus companys en el Parlament estudien aquest acord, votaran per ell", ha declarat el mandatari.

Johnson no compta encara amb una majoria assegurada que done suport al tractat en la Cambra dels Comuns, que haurà d'aconseguir en els pròxims dies per a complir amb els terminis que permeten l'eixida britànica el 31 d'octubre.

Tusk: "La pilota està en la teulada del Regne Unit"

Per la seua banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afirmat que ara "la pilota està en la teulada britànica" per a ratificar l’acord i ha evitat pronunciar-se sobre la possibilitat d'una extensió si la Cambra dels Comuns no dona llum verda als pactes.

"Si hi ha una sol·licitud per a una pròrroga, consultaré els estats membres per a veure com reaccionar", s’ha limitat a dir Tusk.

També et pot interessar

stats