Els líders europeus confien a tancar un pacte per a renovar la cúpula de la UE

Aquest dimarts es reprén la cimera després que se suspenguera per falta de consens entre els mandataris.

Els líders europeus confien a tancar un pacte per a renovar la cúpula de la UE
Els líders europeus confien a tancar un pacte per a renovar la cúpula de la UE

Els líders de la Unió Europea reprenen aquest dimarts la reunió per a abordar la renovació dels alts càrrecs de les institucions comunitàries. Confien que aquest dimarts sí que es puga aconseguir finalment un acord, després que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, suspenguera la cimera de dilluns per la falta de consens entre els mandataris. Van ser més de vint hores de reunió que van acabar sense fruits.

Les diferències es van fer evidents des de la vesprada del diumenge, quan tant el Partit Popular Europeu (PPE) com alguns mandataris dels països de l'Est van criticar la proposta que Tusk va portar a la reunió. Segons ha explicat el president del Govern d’Espanya en funcions, Pedro Sánchez, aquest plantejament havia sigut acordat pels caps de llista del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, i dels socialdemòcrates europeus, Frans Timmermans, les dues formacions més votades en les últimes eleccions europees.

La idea, que tenia el beneplàcit d'Alemanya i el suport de França, Espanya i Holanda, plantejava deixar a Timmermans la presidència de la Comissió Europea. Per a la resta de càrrecs, com ara la presidència del Parlament Europeu, del Consell Europeu, l'alt representant de la UE i el Banc Central Europeu, es proposava a polítics conservadors i liberals, amb la intenció de satisfer les demandes d'aquests grups.

No obstant això, la proposta es va topar amb l'oposició frontal de Polònia, Hongria, República Txeca i Eslovàquia, pel fet que Timmermans, vicepresident primer de l'actual Comissió Europea, ha encapçalat durant la darrera legislatura els advertiments a Budapest i Varsòvia pels seus problemes amb l'estat de dret.

A més, el PPE ha deixat clar que no està disposat a renunciar tan fàcilment a la presidència de l'Executiu comunitari.

Els països intenten tancar el repartiment abans que el Parlament Europeu elegisca al seu president, de manera que aquesta posició, que ja estaria ocupada, no els limitaria el marge de maniobra per a satisfer les demandes polítiques, geogràfiques i de gènere en els cinc càrrecs principals en joc.

També et pot interessar

stats