La líder opositora bielorussa insta la UE a aplicar les sancions per frau electoral que va anunciar

Svetlana Tikhanóvskaia, que està exiliada a Lituània, s'ha reunit amb els ministres d'Afers Estrangers a Brussel·les.

L'opositora bielorussa, Svetlana Tikhanóvskaia, a Brussel·les
L'opositora bielorussa, Svetlana Tikhanóvskaia, a Brussel·les / Johanna Geron (Reuters)

La principal líder de l'oposició de Bielorússia, Svetlana Tikhanóvskaia, ha instat els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea a aprovar sancions contra els funcionaris que han manipulat els comicis del passat 9 d'agost a l'exrepública soviètica. Tikhanóvskaia viu exiliada a Lituània des d'aquelles eleccions.

La seua reunió amb els líders europeus té lloc després del sext cap de setmana consecutiu de protestes contra el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que s'ha saldat amb més de 400 noves detencions.

El resultat dels comicis no ha sigut reconegut pels països de la Unió Europea (UE) ni altres estats occidentals.

La UE va anunciar a finals d'agost que imposaria congelacions d'actius i la prohibició de viatges a uns quaranta funcionaris bielorussos, una amenaça que encara no s'ha materialitzat. Les sancions requereixen el consens dels 27 però l'acord s'ha vist embolicat en el debat sobre altres sancions a Turquia, que impulsa Xipre, per una disputa sobre els recursos energètics.

Els líders de la UE debatran el tema de Xipre dijous en una cimera específica. Alemanya dubta d'augmentar les pressions contra Ankara davant el risc que les sacions perjudiquen els progressos diplomàtics.

"Els líders de la UE tenen raons per a no pressionar amb les sancions, però els he demanat que siguen més valents", ha explicat Tikhanóvskaia, que va exiliar-se a Lituània després dels comicis.

Suport econòmic a canvi de democràcia

El ministre d'Afers EStrangers de Lituània, Linas Linkevicius, un dels defensors més ferms de les sancions a Bielorússia, ha fet una crida perquè alguns països "no mantinguen la UE en els llimbs i no la prenguen com a ostatge", en una clara referència a la posició de Xipre.

Els presidents de Lituània, Polònia i Romania demanaran als líders de la UE a la cimera d'aquesta setmana que oferisquen un paquet de suport econòmic a Bielorússia si celebra unes eleccions democràtiques. Això inclouria un règim comercial favorable amb la UE, viatges sense visat i suport com a candidat a l'Organització Mundial del Comerç.

També et pot interessar