El líder d'ultradreta Jair Bolsonaro, nou president del Brasil

La remuntada d’última hora del candidat de l’esquerra no ha sigut suficient per a impedir l’anunciada victòria del Partit Social Liberal.

El líder del Partit Social Liberal, Jair Bolsonaro, posa amb la seua dona Michelle, després de votar a Rio de Janeiro
El líder del Partit Social Liberal, Jair Bolsonaro, posa amb la seua dona Michelle, després de votar a Rio de Janeiro / Ricardo Moraes (Reuters)

Jair Bolsonaro serà el nou president del Brasil. El candidat del Partit Social Liberal ha obtingut el 55,13% dels vots, sobre el 44,87% de Fernando Haddad, del Partit dels Treballadors. Una diferència de més de 10 milions de vots.

Els pronòstics s'han complit i la primera potència d'Amèrica del Sud serà governada per un polític amb posicions pròximes a l'ultradreta. La remuntada d’última hora del candidat de l’esquerra no ha sigut suficient per a impedir l’anunciada victòria de Bolsonaro.

Els partidaris del conservador ja celebraven la victòria poc després del tancament dels col·legis electorals diumenge, espentats pels sondejos. 

La sorpresa és que el marge entre els dos candidats s’hauria reduït sensiblement, segons les últimes enquestes. I Haddad, el candidat de l’esquerra, ha superat el 40% dels vots. Aconsegueix així retindre una sòlida base electoral per al Partit dels Treballadors, una derrota suau que no esgota la seua carrera política.

Bolsonaro, que ha anat a votar amb armilla antibales, serà el pròxim president del Brasil. Caldrà veure ara si aplica la línia de govern dura, d’extrema dreta, que havia anunciat o, una vegada aconseguida la victòria, opta per moderar la seua actuació i un perfil més institucional. L'actual president, Michel Témer, assegura que la transició ja està organitzada.

En aquesta jornada electoral també s’han elegit 14 dels 27 governadors dels estats federats del Brasil.

També et pot interessar

stats