El liberal Mark Rutte torna a guanyar les eleccions als Països Baixos

El partit progressista D66 es converteix en el segon grup parlamentari i desplaça l'ultradreta de Geert Wilders (PVV).

El líder del partit VVD, Mark Rutte, després d'exercir el dret al vot en un col·legi electoral de la Haia (Països Baixos) aquest dimecres
El líder del partit VVD, Mark Rutte, després d'exercir el dret al vot en un col·legi electoral de la Haia (Països Baixos) aquest dimecres / Bart Maat (EFE)

El partit liberal VVD ha guanyat les eleccions generals als Països Baixos. Amb el 88% de l'escrutini, la formació liderada per Mark Rutte obté 35 escons, un marge suficient per a liderar una nova coalició de govern, com ja ha fet en tres ocasions des de 2010.

En segon lloc quedaria el partit progressista D66 de la ministra de Cooperació Exterior, Sigrid Kaag, amb 24 escons, que desplaça com a principal grup de l'oposició la ultradreta de Geert Wilders (PVV), que es queda amb 17 diputats, tres menys.

En quart lloc, d'altra banda, quedarien els democratacristians de CDA, socis del govern de Rutte com el D66, amb 15 representants. N'han perdut quatre.

Entre els guanyadors de la jornada, més per projecció que per escons, hi ha el Fòrum per a la Democràcia (FvD), de l'ultradretà Thierry Baudet, que passa de dos a huit escons i se situa per davant de l'esquerra verda GroenLinks, que n'ha aconseguit set, la meitat dels que tenia.

Amb l'escrutini parcial, entrarien 17 dels 37 partits que es van presentar als comicis amb algun dels 150 escons del Congrés. El recompte està avançant a un ritme més lent de l'habitual, a causa de les mesures del coronavirus i de l'elevada xifra de candidatures, que ha obligat a fer paperes de major grandària i més complicats de manejar.

També et pot interessar

stats