El liberal Trudeau torna a guanyar les eleccions al Canadà

Haurà de negociar amb socialdemòcrates i sobiranistes per a formar govern

Justin Trudeau celebra la victòria electoral davant els simpatitzants
Justin Trudeau celebra la victòria electoral davant els simpatitzants / Efe

El Partit Liberal del Canadà ha guanyat les eleccions generals, el que suposa la tercera victòria electoral consecutiva per al seu líder, Justin Trudeau, encara que no ha obtingut la majoria absoluta a què aspirava. Després de fer-se públics els resultats d’unes eleccions anticipades, el vencedor dels comicis ha declarat que la ciutadania ha escollit "un pla progressista" i ha afirmat estar preparat per a formar govern.

Amb el 91% dels vots escrutats, el Partit Liberal de Trudeau ha obtingut 158 diputats i un 31,8% dels vots emesos. En segon lloc se situava el Partit Conservador (PC), amb el 34,1% dels vots i 121 diputats, seguit pel sobiranista Bloc Quebequés (BQ) amb el 8,1% de les paperetes i 31 escons, i el socialdemòcrata Nou Partit Democràtic (NPD), amb el 17,6% dels vots i 26 escons. A més, el Partit Verd (PV), amb un 2,4% dels vots, comptarà amb dos diputats.

Aquests resultats són una repetició dels obtinguts en els comicis de 2019, quan els liberals van guanyar amb 157 diputats i els conservadors es van convertir en el principal partit de l'oposició, amb 121 escons.

Trudeau ha manifestat davant els seus seguidors a Mont-real que els votants havien atorgat als liberals "un clar mandat", encara que no ha reconegut que l'electorat no li ha atorgat la majoria absoluta. Lluny d'aquesta majoria absoluta de 170 diputats, el líder liberal haurà de negociar amb altres partits, principalment l'NPD i el BQ, per a impulsar les seues iniciatives legislatives.

Abans de la intervenció de Trudeau, el líder del Partit Conservador, Erin O'Toole, va reconéixer la seua derrota però va subratllar que els canadencs han negat la majoria absoluta al primer ministre en funcions.

També et pot interessar

stats