El liberal Francisco Sagasti, nou president del Perú

El representant del Partit Morat accedirà al càrrec després de la dimissió de Manuel Merino.

El nou president del Perú, Francisco Sagasti, en una imatge d'arxiu
El nou president del Perú, Francisco Sagasti, en una imatge d'arxiu / Agencia Andina (Efe)

El legislador Francisco Sagasti, del Partit Morat, serà el pròxim president del Perú. Sagasti, de tendència centre-liberal, substituirà Manuel Merino, que va dimitir enmig d'una greu crisi política i social que va provocar multitudinàries protestes ciutadanes.

Sagasti, de 76 anys, va ser escollit pel Congrés per a presidir la seua mesa directiva i, en conseqüència, assumirà el procés de successió presidencial establit en la Constitució. D’acord amb aquest procés, el titular d’aquest poder de l'Estat assumeix la presidència quan no hi ha un mandatari.

Així, el nou president ha anunciat les línies mestres del seu mandat. Sagasti ha explicat que formarà un govern plural i que entre els seus principals assumptes de gestió, seguirà amb la lluita contra la corrupció.

No obstant això, el més important continua sent el manteniment de la convocatòria d'eleccions per a l'abril, a més d'afrontar l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 i lluitar contra la crisi econòmica.

Sagasti ha assenyalat que està “consultant moltíssimes persones” amb la intenció de conformar un “gabinet ampli que represente la diversitat i pluralitat” del seu país, “amb gent experimentada i la capacitat de treballar en equip”. “Tant de bo puguem tindre tota la diversitat que existeix al nostre país, la idea és convocar el millor equip i fer-ho com més ràpid millor”, ha matisat.

A partir d'eixe moment, el nou president peruà podrà treballar per a dur a terme una transició democràtica i pacífica després de la greu crisi política i social per la qual està passant el Perú. Les protestes per la mala gestió del govern anterior es van traslladar als carrers i van deixar nombrosos ferits i diversos morts.

Per eixe motiu, la fiscal general del país, Zoraida Ávalos, ja ha confirmat que ha ordenat una investigació contra l'anterior president, Manuel Merino, diversos dels seus ministres i caps policials “en el context de violació de drets humans”, ja que diu que “aquestes morts no quedaran impunes”.

També et pot interessar

stats