L'ultraconservador Duda, reelegit president de Polònia amb el 51,2% dels vots

Duda és l'aposta del líder del PiS, Jarosław Kaczyński, per a impulsar unes reformes en què Brussel·les veu una amenaça.

Andrzej Duda ha guanyat les eleccions a Polònia
Andrzej Duda ha guanyat les eleccions a Polònia / Kacper Pempel (Reuters)

L'ultraconservador Andrzej Duda ha sigut reelegit president de Polònia, amb un 51,2% dels vots, segons els resultats encara provisionals difosos per la Comissió Electoral Nacional. El president actual, secundat pel partit governamental Llei i Justícia (PiS), ha sigut el més votat en la segona volta de les presidencials de diumenge, mentre que el liberal europeista i alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, ha obtingut un 48,7% dels sufragis.

De 48 anys, jurista de professió, el president polonés ha sigut reelegit en el càrrec, cinc anys després d'arribar al poder apadrinat pel líder de Llei i Justícia, Jarosław Kaczyński, i d'haver confirmat des de llavors la seua agenda ultraconservadora. Duda és l'aposta de Kaczyński per a avançar, pas a pas, en unes reformes en què Brussel·les veu una amenaça a principis com la separació de poders i la llibertat de premsa.

La proximitat al PiS, el tradicionalisme, el discurs homòfob i la fidelitat transatlàntica han sigut els seus puntals. També ha comptat amb el suport que ha rebut des de la ultradreta més dura i del vot rural, tradicionalment més conservador, que veia com un perill l'ascens al poder de l'alcalde de Varsòvia. Duda no ha alterat el seu programa i s'ha mantingut en les seues consignes de sempre, com a defensor dels valors de la família cristiana i enemic de reivindicacions paritàries per al col·lectiu LGTBI.

Quan va arribar al poder era quasi un desconegut per als seus compatriotes, encara que identificable com a alumne fidel de l'expresident Lech Kazcyński, mort en 2010 en la catàstrofe aèria de Smolensk i germà bessó de qui ara és l'home fort del país, Jaroslaw. Ha subscrit des d'ací tot el que s'identifica com la via Kaczyński, el cognom que ha marcat la política d'aquest soci de la Unió Europea i l'OTAN des de fa quasi vint anys.

Més prop de Washington que de Brussel·les

De tarannà una mica més calmat que Kaczyński i sense les arestes d'ell, Duda comparteix amb el seu mentor no sols les tibants relacions amb Brussel·les, sinó també la lleialtat indestructible als Estats Units i fins i tot la devoció al seu president actual, Donald Trump.

Polònia va ser el primer país europeu que va visitar Trump després d'arribar a la Casa Blanca. Ací ja va marcar les distàncies respecte a la resta de membres europeus de l'Aliança Atlàntica, que, segons Washington, no aporten prou a la defensa de l'OTAN.

També et pot interessar

stats