L’OTAN es reuneix d’urgència a petició de Turquia per la crisi amb Síria

Turquia ha bombardejat posicions sirianes després de la mort d’una trentena de soldats a mans del règim de Bashar al-Assad.

Forces sirianes a Idlib

El Consell de l’Atlàntic Nord, el màxim òrgan de presa de decisions de l’OTAN, es reuneix aquest divendres d’urgència a petició de Turquia a causa de la situació a Síria, segons ha anunciat el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. La trobada tindrà lloc entre els ambaixadors dels 29 països membres de l’organització.

La petició de consultes de Turquia a l’OTAN arriba després que almenys 33 soldats turcs moriren i altres 32 resultaren ferits en combats amb unitats del règim del president sirià, Bashar al-Assad.

En resposta, l’exèrcit de Turquia ha iniciat aquesta passada nit bombardejos aeris i terrestres contra posicions sirianes al nord del país.

Segons la premsa turca, l’exèrcit havia assistit a les milícies rebels sirianes per a reconquerir l’estratègica ciutat de Saraqib, situada en la carretera entre Damasc i Alep, que fa a penes tres setmanes van prendre les forces del règim sirià.

Ankara porta setmanes instant a Moscou a frenar l’avanç del règim d’al-Assad, sense èxit ara com ara. Des de dijous, una delegació russa es troba a Turquia per a negociar un alto el foc a Idlib, però no s’han difós detalls sobre aquestes converses.

Turquia demana una zona d’exclusió aèria a Síria

Turquia ha demanat que la comunitat internacional impose una zona d’exclusió aèria a Síria per a protegir els milers de desplaçats pels combats. Així ho ha expressat en Twitter el portaveu de la presidència turca Fahrettin Altun, on ha qualificat d’“il·legítim” el règim de Bashar-al Assad.

Risc de confrontació militar internacional oberta

Per la seua banda, l’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha advertit que “l’escalada actual s’ha de detindre de manera urgent”. “Existeix un risc de caure en una gran confrontació militar internacional oberta”, ha dit.

També et pot interessar

stats