L'OTAN elevarà a més de 300.000 persones l'efectiu de les forces de resposta ràpida

La fira de Madrid reunirà a partir d'aquest dimarts més d'una trentena de delegacions internacionals en la primera cimera convocada després de la invasió d'Ucraïna

Un gos adistrat revisa junt a una agent la seguretat dins de la fira de Madrid
Un gos ensinistrat revisa amb una agent la seguretat dins de la fira de Madrid / Alberto Ortega (Europa Press)
27 de juny 2022 - 17:13

Els caps d'Estat i de govern de l'OTAN acordaran en la cimera d'aquesta setmana a Madrid augmentar a "més de 300.000" persones l'efectiu de les forces de resposta ràpida, que faciliten una reacció àgil en cas d'emergències, segons va anunciar aquest dilluns el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg.

En una roda de premsa prèvia a la cimera que a partir d'aquest dimarts cita a Madrid més de trenta de delegacions internacionals, Stoltenberg ha esbossat les línies d'una trobada que espera siga "transformador" per a l'Aliança, tant en termes militars com polítics. Un nou marc estratègic servirà com a full de ruta per als pròxims anys i inclourà alguns compromisos pràctics.

El cap de l'OTAN ha explicat que, en conjunt, es tracta de la revisió més gran del sistema de dissuasió i defensa col·lectiu des de la guerra freda, però considera que la situació així ho requereix, després de la "brutal invasió" ordenada sobre Ucraïna pel president de Rússia, Vladímir Putin. De fet, Rússia és "la major i més directa amenaça" per a la seguretat de l'OTAN hui dia i, amb aquest país, el diàleg "no està sobre la taula". Stoltenberg va lamentar aquest distanciament, però ha assegurat que cal "respondre" a la nova realitat.

L'OTAN està "llesta" per a protegir els aliats i, en aquest sentit, Stoltenberg confia que Putin entenga quines serien les "conseqüències" de llançar un nou atac.

Macrodispositiu de seguretat

La zona zero d'Ifema a Madrid ha activat aquest dilluns la "fase crítica" del macrodispositiu de seguretat davant la cimera de l'OTAN en intensificar els controls de trànsit aleatoris amb suport de la vigilància aèria mitjançant drons de la Policia Nacional, així com el desplegament de 98 gossos especialitzats en la detecció de tota mena d'artefactes i 60 agents a cavall en les zones limítrofes del recinte firal.

La cimera, prevista per als dies 29 i 30 de juny, ha portat al desplegament d'un dispositiu de 10.000 agents de la Policia Nacional ―entre ells 2.400 de la Guàrdia Civil―. Aquest cos també disposa de més de 370 vehicles per al dispositiu de trànsit i avisen que la jornada més crítica per a la circulació serà aquest dimarts, quan hi haurà el volum més gran d'arribades de les comitives oficials.

També et pot interessar

stats