L'OTAN desplega la força de resposta per primera vegada per a defensa col·lectiva

L'organisme internacional ha declarat que triplicarà els moviments defensius addicionals “en la part oriental de l'aliança”

El secretari general de l'OTAN durant la cimera extraordinària amb els seus membres
El secretari general de l'OTAN durant la cimera extraordinària amb els membres / EFE / Stephanie Lecocq

L'OTAN ha anunciat aquest divendres que ha començat a desplegar elements de la seua Força de Resposta en la part est de l'Aliança, per primera vegada en el context de la defensa col·lectiva, després de la invasió russa d'Ucraïna. Ha triplicat el seu operatiu de resposta i ha advertit que les unitats mobilitzades no representen el total de forces disponibles. L'aliança atlàntica ha precisat que es realitzaran “tots els desplegaments necessaris per a garantir una dissuasió forta i creïble” de les tropes russes en territori ucraïnés. “Ningú ha de deixar-se enganyar per l'allau de mentides del govern rus”, han dit els 30 líders en una declaració conjunta.

Aquesta mesura s'han decidit en una cimera extraordinària virtual, encapçalada pel secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, qui ha precisat que de moment són unitats específiques, que s'activaran de manera progressiva al llarg dels pròxims dies, "en funció de com evolucione la situació, des del Bàltic fins al Mediterrani". "Protegirem cada aliat i cada centímetre del territori de l'OTAN", ha assegurat en declaracions a la premsa.

Stoltenberg ha recordat que Rússia ha violat els principis establits amb l'OTAN en diverses ocasions, cosa a la qual se suma “la invasió flagrant que estem veient”. Així, el secretari general ha afirmat que les relacions entre totes dues parts han quedat obsoletes, perquè “Rússia ha abandonat els seus compromisos internacionals”.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha condemnat l'atac rus i ha assegurat que "posa en perill la seguretat d'Ucraïna, Europa i l'estabilitat global".

Al mateix temps, el Kremlin ha anunciat que les forces russes han aïllat dues ciutats, Sumi i Konotop, en el nord-est d'Ucraïna, on haurien eliminat 211 objectius militars ucraïnesos, segons el Ministeri de Defensa de Rússia. Per contra, l'assessor presidencial d'Ucraïna ha afirmat que el país ha mantingut el control del territori atacat per les forces russes.

El Kremlin amenaça Finlàndia i Suècia

La portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, ha avisat Finlàndia i Suècia, que han assistit a la cimera de l'OTAN en qualitat de convidats, que la seua adhesió a aquest organisme comportaria "greus repercussions politicomilitars" que exigirien "una resposta" russa.

També et pot interessar

stats