L’OTAN fa 75 anys amb més frontera amb Rússia i el focus a Ucraïna

El secretari general, Jens Stoltenberg, ha afirmat que els Estats Units i Europa són més forts i estan més segurs junts en l'Aliança Atlàntica

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, aquest dimecres a Brussel·les
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, aquest dimecres a Brussel·les / Olivier Hoslet (Efe)

L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) fa aquest dijous 4 d'abril 75 anys i els fa en un moment d'expansió, amb la incorporació de Finlàndia i Suècia, i de tensió, per la guerra a Ucraïna.

La invasió russa d'Ucraïna ha sigut el detonant per a aquestes noves incorporacions, que han duplicat la frontera de l'OTAN amb Rússia fins als 1.340 quilòmetres. Precisament una de les raons esgrimides pel president Vladímir Putin per a envair Ucraïna va ser la por que una futura incorporació de Hèlsinki portara l'Aliança Atlàntica a les portes de Rússia.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat durant un discurs en la cerimònia de celebració de l'aniversari que els Estats Units i Europa són més forts i estan més segurs junts en l'Aliança Atlàntica. El polític noruec ha destacat davant dels ministres d'Afers Estrangers dels 32 estats membres que els aliats europeus estan invertint molt més en defensa i que enguany la majoria haurà aconseguit la marca del 2% del seu PIB en despesa militar.

Stoltenberg, però, ha remarcat que els Estats Units també necessiten Europa, que aporta "exèrcits de categoria mundial, una vasta intel·ligència que funciona i una influència diplomàtica única que multiplica el poder nord-americà”.

La cerimònia, celebrada en la plaça central de la nova seu de l'Aliança a Brussel·les, va estar precedida per un homenatge als caiguts en missions de l'OTAN amb la col·locació d'una corona de flors.

Davant del Tractat de Washington original, signat aquest mateix dia del 1949 pels dotze membres fundadors i que ha creuat l'Atlàntic per primera vegada per a ser exposat, Stoltenberg ha assegurat que l'OTAN arriba als seus 75 anys “més gran, més forta i més unida que mai”.

També et pot interessar

stats