L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica alerta d’un possible accident nuclear greu a Zaporíjia

Rússia i Ucraïna negocien actualment la protecció de la planta, tot i que tenen interessos enfrontats

El director general de l’Organisme Internacional d'Energia Atòmica de les Nacions Unides (OIEA), Rafael Grossi
El director general de l’Organisme Internacional d'Energia Atòmica de les Nacions Unides (OIEA), Rafael Grossi / Juan Ignacio Roncoroni / Efe

El director general de l’Organisme Internacional d'Energia Atòmica de les Nacions Unides (OIEA), Rafael Grossi, ha transmés aquest dimecres la seua preocupació per un possible “greu accident nuclear” en la central ucraïnesa de Zaporíjia, després que un bombardeig de dilluns passat l'haja deixat sense subministrament elèctric. Això ha obligat a enviar-li energia a través d’un sistema de reserva de combustible. 

Rússia i Ucraïna estan negociant actualment la protecció de la planta d’atacs per la guerra i generar un compromís polític entre tots dos països per no afectar aquesta zona.

Grossi s’ha pronunciat així durant una entrevista amb l’agència EFE. Ací també ha remarcat que la negociació és “desafiadora”, perquè tant Zelenski com Putin tenen el mateix objectiu, que és protegir la planta, encara que per diferents interessos, “els uns per a recuperar-la perquè la van perdre i altres perquè la consideren part del seu país”. Per tant, els negociadors han de presentar una proposta que siga viable “i transite l'estreta senda dels interessos militars i polítics de cada país”.

Per al director general, aconseguir un acord “no és impossible”, tot i que “li inquieta” que s’haja començat a parlar de “l’ús tàctic de les armes nuclears”. “Hi ha un discurs més permissiu quant a l'ús de l'arma nuclear que ha exacerbat les tensions” ha afirmat. Encara que en el moment actual no creu “molt possible” que s’utilitzen, “una escalada podria anar molt de pressa”.

En mig d’aquesta situació es troba el personal que treballa en la planta, “malament, sota tensió i preocupat”. Si es produeix un canvi d’estatus territorial —no reconegut per l'ONU ni l'OIEA—, i passa a ser part del territori rus, seran pressionats per a signar un contracte amb l'empresa russa. “Això no ha de ser mai considerat com un posicionament polític d'aquesta gent”, ha advertit.

També et pot interessar

stats