L'oposició derrota el partit d'Orban a Budapest

Les coalicions de l'oposició governaran en 10 de les 23 grans ciutats d'Hongria.

Gergely Karácsony, un sociòleg ecologista de 44 anys, serà el nou alcalde de Budapest
Gergely Karácsony, un sociòleg ecologista de 44 anys, serà el nou alcalde de Budapest / Bernadett Szabo (Reuters)

Fidesz, la formació ultranacionalista i conservadora del primer ministre Víctor Orban, ha patit el primer revés electoral a Hongria, on governa amb àmplies majories des de fa una dècada.

El candidat opositor Gergely Karácsony, un sociòleg ecologista de 44 anys, ha guanyat l'alcaldia a la capital, Budapest, amb el 50% dels vots, per damunt del 46% que n'ha obtingut l'aspirant oficialista. 

La pèrdua del control de la capital, el centre polític i econòmic del país, suposa un avanç considerable per a una oposició que, després d'anys dividida i afeblida, decidia unir-se entorn de candidats únics en les grans ciutats.

Amb aquesta fórmula l'oposició ha aconseguit imposar-se en 10 de les 23 grans ciutats del país. Les coalicions han adoptat una diversitat de formes, amb associacions de partits al llarg de tot l'espectre polític, des del centrista Momentum, fins a l'esquerra del Partit Socialista, la Coalició Democràtica, Párbeszéd (Diàleg) i l'ecologista LMP. En alguns casos, també han obert la porta a formacions d'extrema dreta, com Jobbik.  

També et pot interessar

stats